Οι Βρετανοί Εργατικοί υπέρ τελωνειακής ένωσης με Ε.Ε.

Οι Βρετανοί Εργατικοί υπέρ τελωνειακής ένωσης με Ε.Ε.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε ότι το Εργατικό Κόμμα τάσσεται υπέρ μιας νέας τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε. Η διατύπωση έχει σημασία. Επισήμως, οι Εργατικοί δεν ζητάνε παραμονή στην υπάρχουσα τελωνειακή ένωση, αφού δεν θέλουν να δοθεί στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι αγνοούν το δημοψήφισμα, κρατώντας τη Βρετανία στην Ε.Ε. Επιδιώκουν λοιπόν την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας, μετά το Brexit, που θα περιλαμβάνει την κατάργηση των δασμών στο εμπόριο, η οποία όμως ισχύει ήδη για τα κράτη-μέλη. 

Με λεκτικές ακροβασίες, ο Κόρμπιν προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις εσωκομματικές τάσεις. Μόνο ένας στους τέσσερις Εργατικούς ψηφοφόρους συμφωνεί με το Brexit. Λίγες ώρες πριν από την ομιλία του αρχηγού, 37 βουλευτές του κόμματος ζήτησαν παραμονή και στην Ενιαία Αγορά.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στο Συντηρητικό Κόμμα. Η πρωθυπουργός επιδιώκει μεν καθαρό Brexit, αλλά οκτώ remainers Τόρις έχουν καταθέσει τροπολογία που προβλέπει παραμονή στην τελωνειακή ένωση. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας κινδυνεύει με μία ακόμη εντυπωσιακή κοινοβουλευτική ήττα τον Απρίλιο. Eχει ήδη χάσει μία τροπολογία, τον περασμένο Δεκέμβριο, με την οποία περιορίστηκαν οι εξουσίες της πρωθυπουργού στη διαδικασία εξόδου από την Ε.Ε.

Την περασμένη εβδομάδα το υπουργικό συμβούλιο κατέληξε σε νέο σχέδιο για το Brexit, έπειτα από συνάντηση συμφιλίωσης ευρωσκεπτικιστών και φιλοευρωπαϊστών υπουργών. Η Μέι θα ανακοινώσει το σχέδιό της για το Brexit την ερχόμενη Παρασκευή, αλλά καταφεύγει και εκείνη σε εξεζητημένους όρους, ώστε να ικανοποιηθούν οι πάντες. Το πλάνο φέρει τον τίλο «διαχειρίσιμη απόκλιση» από την Ε.Ε. και προβλέπει «τριπλό καλάθι» ευρωπαϊκών κανονισμών για τη Βρετανία μετά το Brexit.

Oσα ακούμε αυτές τις μέρες από τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων της Βρετανίας, αφορούν κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, το εσωκομματικό σκηνικό. Ο Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισε το σχέδιο της Μέι «καθαρή φαντασίωση». Oσο για τον Κόρμπιν, η Ε.Ε. δεν διαπραγματεύεται καν μαζί του.

* Ο κ. Θύμιος Τζάλλας είναι πολιτικός επιστήμονας και δημοσιογράφος. Eργάζεται στο Hansard Society, ένα think tank στο Λονδίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή