ΚΟΣΜΟΣ

Προς το Αφρίν μετακινούνται οι Κούρδοι

pros-to-afrin-metakinoyntai-oi-koyrdoi-2236183

Τους πιο αποτελεσματικούς συμμάχους τους, τις κουρδικές πολιτοφυλακές που έχουν στρέψει τα όπλα τους εναντίον της νέας τουρκικής επίθεσης στο Αφρίν, κινδυνεύουν να χάσουν οι ΗΠΑ, κάτι που θα επέτρεπε σε χιλιάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να διαφύγουν. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι πολιτικοί επικεφαλής των Κούρδων διέταξαν τη μετακίνηση χιλιάδων μαχητών από τα περίχωρα της Ράκα προς το Αφρίν στη ΒΔ Συρία, για να ενισχύσουν την αντίσταση ομοεθνών τους κατά της εκεί τουρκικής επίθεσης.

Κατά τη διάρκεια κατάθεσής του ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου την Τρίτη, ο επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, χαρακτήρισε την κουρδική πολιτοφυλακή SDF «την πλέον αποτελεσματική στρατιωτική δύναμη στη Συρία στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Τους χρειαζόμαστε για την ολοκλήρωση της μάχης αυτής».

Χωρίς τους Κούρδους, οι Αραβες πολιτοφύλακες και οι Αμερικανοί στρατιωτικοί τους σύμβουλοι υποχρεώθηκαν να διακόψουν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, για να υιοθετήσουν αμυντική στάση. «Η εκστρατεία για πάταξη του Ισλαμικού Κράτους κινδυνεύει. Η κουρδική πολιτοφυλακή SDF δεν πρόκειται να παραμείνει για να “καθαρίσει” τις περιοχές γύρω από τον Ευφράτη», λέει η Τζένιφερ Καφαρέλα, αναλύτρια του Institute for the Study of War.

Οι εξελίξεις αυτές απειλούν τον «θρίαμβο», τον οποίο φιλοδοξεί να εμφανίσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, ως αποτέλεσμα της πολιτικής του στη Συρία. «Τα εδάφη του Ισλαμικού Κράτους έχουν ανακαταληφθεί σχεδόν κατά 100%. Οι ισλαμιστές έχουν τραπεί σε φυγή», είπε ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα. Ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον και Αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές εκφράζουν, όμως, έντονη ανησυχία για τη μετατόπιση κουρδικών στρατευμάτων προς το Αφρίν.

Τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις, ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου αντιστράτηγος Μακμάστερ συναντήθηκαν με Τούρκους αξιωματούχους, σε μία προσπάθεια να δοθεί τέλος στις μάχες μεταξύ Κούρδων πολιτοφυλάκων και τουρκικού στρατού στη ΒΔ Συρία. Την περασμένη εβδομάδα, όμως, η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, παραδέχθηκε ότι «μας είναι πλέον αδύνατο να πολεμήσουμε αποτελεσματικά εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, όπως θα θέλαμε να κάνουμε».

Οι δυνάμεις του SDF αριθμούν 50.000 Κούρδους και Αραβες μαχητές στην ανατολική και βόρεια Συρία. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όμως, 20.000 Κούρδοι μαχητές μετέβησαν στο Αφρίν για να αμυνθούν κατά των Τούρκων.