Διαδικτυακή επίθεση εις βάρος του Βερολίνου

Διαδικτυακή επίθεση εις βάρος του Βερολίνου

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Διαδικτυακή επίθεση από χάκερ που είχαν διεισδύσει στα γερμανικά υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών έγινε αντιληπτή τον Δεκέμβριο, όπως μετέδωσε προχθές το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. Το γεγονός ότι, σχεδόν τρεις μήνες αργότερα, η είδηση διέρρευσε στον Τύπο χωρίς να έχει ενημερωθεί η αρμόδια επιτροπή της Βουλής χαρακτηρίστηκε παράνομο από μέλη της επιτροπής.

Η υπουργός Οικονομίας Μπριγκίτε Ζίπρις δεν επιβεβαίωσε το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η ευθύνη πιθανώς ανήκει στη ρωσική οργάνωση χάκερ ΑΡΤ28, η οποία έχει δεσμούς με το ρωσικό κράτος. «Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι σε αυτό το σημείο», είπε η Γερμανίδα υπουργός.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι χάκερ μπορεί να κυκλοφορούσαν στους σέρβερ των υπουργείων επί ένα χρόνο προτού γίνουν αντιληπτοί. Επίσης, ότι οι γερμανικές αρχές επέτρεψαν η διαδικτυακή επίθεση να συνεχιστεί με ελεγχόμενο τρόπο, μόλις την αντιλήφθηκαν, ώστε να παρακολουθήσουν τις μεθόδους που ακολουθούν οι χάκερ.

Ο συντηρητικός βουλευτής Ρόντριχ Κιζεβέτερ είπε στην εφημερίδα Welt ότι το συμπέρασμα που προκύπτει από την επίθεση είναι πως οι υπηρεσίες πληροφοριών χρειάζονται περισσότερα χρήματα και περισσότερο προσωπικό. Οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών ζητούν την εξουσιοδότηση να απαντούν σε εισβολές από χάκερ με δικές τους «αντεπιθέσεις». Ο βουλευτής των Πρασίνων Κόνσταντιν φον Νοτς, μέλος της επιτροπής ελέγχου, σχολίασε ότι το ζήτημα είναι εξαιρετικά λεπτό, γιατί οι διαδικτυακές επιθέσεις συνιστούν εχθρικές ενέργειες. «Το να επιτεθούμε στους σέρβερ κάποιου άλλου είναι πολεμική ενέργεια», σημείωσε ο Φον Νοτς.

Ο συντηρητικός Πάτρικ Ζένσμπουργκ, που επίσης μετέχει στην επιτροπή, είπε ότι η επίθεση ήταν πολύ πιο επαγγελματική από αυτήν του 2015 εις βάρος της γερμανικής Βουλής, αλλά ότι δεν είναι σαφές αν εκλάπησαν δεδομένα και τι είδους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή