ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος της Σλοβακίας ζητά ευρύ ανασχηματισμό ή πρόωρες εκλογές

o-proedros-tis-slovakias-zita-eyry-anaschimatismo-i-proores-ekloges-2236984

Ο πρόεδρος της Σλοβακίας Αντρέι Κίσκα κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση της χώρας είτε να προχωρήσει σε έναν σαρωτικό ανασχηματισμό, είτε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ, ο οποίος ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς, όπου φέρονται να εμπλέκονται πολιτικοί αξιωματούχοι και η ιταλική μαφία.

«Αυτή τη στιγμή βλέπω δύο λύσεις: έναν ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης ή πρόωρες εκλογές, που θα ήταν η πιο φυσιολογική λύση σε πολλές δημοκρατικές χώρες» επισήμανε ο Κίσκα κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού διαγγέλματος που απηύθυνε σχετικά με αυτήν τη δολοφονία.

Οι δολοφονίες του Γιαν Κούτσιακ και της αρραβωνιαστικιάς, που έπεσαν νεκροί από σφαίρες στο σπίτι τους, προκάλεσαν σοκ στη χώρα και αναζωπύρωσαν τον δημόσιο διάλογο για την ελευθερία του τύπου και τη διαφθορά, τόσο στη Σλοβακία όσο και στην Ευρώπη.

Ο επικεφαλής του σλοβακικού κράτους κατήγγειλε «την αλαζονεία της εξουσίας» και την απουσία μέτρων εξόδου από την «κρίση εμπιστοσύνης» απέναντι στο Κράτος και τους θεσμούς του.

«Περίμενα μία εβδομάδα για να δω ποια μέτρα και πολιτικές αποφάσεις θα έπαιρνε η κυβέρνηση προσπαθώντας να αποκλιμακώσει την ένταση και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη» εξήγησε ο Κίσκα.

«Δεν αναφέρθηκε καμία λύση. Ορισμένοι παραιτήθηκαν, όμως εγώ δεν βλέπω κανένα σχέδιο για να εξέλθει η χώρα από την κρίση εμπιστοσύνης» υπογράμμισε.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)