Τι αναφέρει καθηγητής – ειδικός σε θέματα μυστικών υπηρεσιών για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πράκτορα

Τι αναφέρει καθηγητής – ειδικός σε θέματα μυστικών υπηρεσιών για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πράκτορα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποια εξέλιξη μπορεί να έχει η έρευνα που σχετίζεται με τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, αλλά και για τις συνέπειες που μπορεί να έχει το περιστατικό αυτό για τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίας, μίλησε στην ρωσική υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής» ο υποδιευθυντής της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κατασκοπείας, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Coastal Carolina, Τζόζεφ Φιτσανάκης (Joseph Fitsanakis).

Ο καθηγητής Τζόζεφ Φιτσανάκης, αναφερόμενος τις δηλώσεις του βρετανού υπουργού Εξωτερικών που έκανε σε σχέση με το εν λόγω περιστατικό, λέει ότι «οι βρετανικές αρχές είναι πεπεισμένες ότι το Κρεμλίνο βρίσκεται πίσω από την δηλητηρίαση αυτή». Ωστόσο, επισήμανε ότι σε προηγούμενα ανάλογα περιστατικά περίμεναν να υπάρξουν επαρκείς αποδείξεις για να καταλήξουν σε κάποια συμπεράσματα, αλλά αυτή τη φορά η αντίδραση ήταν άμεση. Και αυτό έγινε γιατί όπως λέει ο καθηγητής Φιτσανάκης, «φαίνεται ότι η ατελείωτη αλυσίδα των αινιγματικών θανάτων Ρώσων έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει».

Αναφερόμενος στην περίπτωση του Αλεξάντρ Λιτβινένκο που είχε πεθάνει από έκθεση σε πολώνιο το 2006 στο Λονδίνο, αλλά και στους θανάτους άλλων πρακτόρων, ο καθηγητής Φιτσανάκης λέει ότι «σε πολλές περιπτώσεις αυτό συνιστούσε μια παραδειγματική τιμωρία για τον προδότη, που αποκάλυψε στον ‘εχθρό’ όλες τις απόρρητες πληροφορίες ο οποίος από αυτή την άποψη δεν παρουσιάζει πλέον κανένα ενδιαφέρον για τους συναδέλφους του».

Ο Τζόζεφ Φιτσανάκης, ως ιστορικός των μυστικών υπηρεσιών, είναι εξαιρετικά ρεαλιστής όταν δηλώνει ότι «ενδεχομένως να ακούγεται κυνικό, αλλά στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών παρόμοιες ‘ενέργειες’ θεωρούνται μέρος μιας ‘φυσιολογικής’ τακτικής» καθώς «μέχρι στιγμής δεν έχει επινοηθεί καλύτερος τρόπος για να σταλεί ένα μήνυμα σ' εκείνους που προέβησαν σε προδοσία» που λέει «δεν έχει σημασία το πού βρίσκεστε και πού κρύβεστε. Θα σας βρούμε και θα σας εξοντώσουμε».

«Εκτός των άλλων -λέει ο καθηγητής- μια τέτοια ενέργεια συνιστά ένα σήμα για εκείνους που προς το παρόν σκέφτονται να συνεργαστούν ενδεχομένως με ξένες μυστικές υπηρεσίες».

Ωστόσο, ο ιστορικός κάνει μια αξιοσημείωτη επισήμανση όσον αφορά όσους αποφασίζουν να δουλέψουν για μια ξένη κυβέρνηση. Λέει ότι όποιος παίρνει μια τέτοια απόφαση παίρνει μια ριψοκίνδυνη απόφαση και ο άνθρωπός αυτός απαιτεί εγγυήσεις ότι θα έχει προστασία. Θα ρωτήσει τη μυστική υπηρεσία που τον στρατολόγησε «μπορείτε να μου εγγυηθείτε την προσωπική μου ασφάλεια, να μου παρέχετε προστασία εάν η ζωή τεθεί σε κίνδυνο;» . Η απάντηση της κάθε μυστικής υπηρεσίας σ’ ένα τέτοιο ερώτημα , όπως λέει ο καθηγητής μπορεί να είναι μόνο μία, το «ναι».

Με δεδομένη αυτή την πρακτική που υιοθετούν οι μυστικές υπηρεσίες στις περιπτώσεις αυτές, ο Τζόζεφ Φιτσανάκης, επισημαίνει ότι «εάν διαπιστωθεί ότι πίσω από το συμβάν με τον συνταγματάρχη Σκριπάλ βρίσκονται οι Ρώσοι, αυτό θα είναι μια πολύ κακή είδηση για την ΜΙ6, επειδή θα φανεί ότι η μυστική αυτή υπηρεσία δε είναι σε θέση να προστατέψει τους πράκτορες της». Και όπως λέει «αυτή δεν είναι η καλύτερη διαφήμιση για εσάς , εάν ο κύριος σας στόχος συνίσταται στο να πείσετε κάποιους να δουλέψουν για σας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT