ΚΟΣΜΟΣ

Επιβολή δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ

epivoli-dasmon-apo-ton-ntonalnt-tramp-2237833

Παρά τις αντιδράσεις από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ αλλά και από μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι προχωρά στην επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου. Εξαίρεσε πάντως, επ’ αόριστον, από τους δασμούς τα προϊόντα Καναδά και Μεξικού, χαρακτηρίζοντας τις δύο χώρες «αληθινούς φίλους». Νωρίτερα οι δύο χώρες είχαν απορρίψει την πρόταση του Αμερικανού προέδρου να συναινέσουν στη νέα συμφωνία NAFTA, προκειμένου να αποφύγουν τους δασμούς. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ την εξαίρεση των προϊόντων τους.

Ο κίνδυνος ενός παγκοσμίου εμπορικού πολέμου εξακολουθεί να απειλεί τη διεθνή οικονομία, ενώ ενεργοποιεί άμεσα ανακλαστικά επιθετικότητας σε Ευρώπη και Κίνα. «Επιμένω στους δασμούς που ανακοίνωσα αρχικά, αλλά διατηρώ το δικαίωμα να τους αυξήσω ή να τους μειώσω αναλόγως με το ποια χώρα αφορούν, όπως και το δικαίωμα να αφαιρέσω ή να προσθέσω χώρες στον κατάλογο», είχε τονίσει νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ συγκαλώντας το υπουργικό συμβούλιο στον Λευκό Οίκο.

Είχε προηγηθεί η παραίτηση του Γκάρι Κον, επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του Αμερικανού προέδρου, που διαφώνησε με την πολιτική των δασμών. Παράλληλα, περίπου 100 Ρεπουμπλικανοί έχουν ζητήσει από τον Αμερικανό πρόεδρο να υπαναχωρήσει και να μην επιβάλει τους επίμαχους δασμούς. Η παραίτηση Κον εκτιμάται ότι ενισχύει τη θέση του ιδεολογικού του αντιπάλου, του Πίτερ Ναβάρο, επίσης οικονομικού συμβούλου του Αμερικανού προέδρου και ένθερμου υποστηρικτή των δασμών και της σκληρής στάσης κατά της Κίνας. Διαμορφώνεται, έτσι, στον Λευκό Οίκο ισορροπία δυνάμεων υπέρ μιας επιθετικής στάσης της Ουάσιγκτον προς τους εμπορικούς της εταίρους. Σύμφωνα με τον Πίτερ Ναβάρο, από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράψει το σχετικό διάταγμα οι επίμαχοι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ μέσα σε διάστημα 15 έως 30 ημερών.

Σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου, προβλέπεται μεγάλο εύρος εξαιρέσεων που καθυστέρησε την ολοκλήρωση του καταλόγου. Μέχρι τη στιγμή που συντασσόταν το παρόν, επικρατούσε αβεβαιότητα ως προς το ποια θα είναι τα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου στα οποία θα επιβάλει τελικά δασμούς η Ουάσιγκτον. Οι πληροφορίες που κατέφθαναν μέχρι αργά το βράδυ ήταν αντιφατικές. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, δήλωνε σε δημοσιογράφους ότι οι δασμοί θα επιβληθούν «κατά περίπτωση» και σε «συγκεκριμένες χώρες», αντικρούοντας παλαιότερη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου πως το σχέδιο του προέδρου Τραμπ προβλέπει γενικευμένη επιβολή δασμών. Στο μεταξύ, μία εβδομάδα απειλών και προειδοποιήσεων ένθεν κακείθεν, με την Ε.Ε. και την Κίνα να μιλούν για αντίποινα, ενώ ΔΝΤ και οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, ο διαφαινόμενος εμπορικός πόλεμος έχει ήδη προκαλέσει αστάθεια στις αγορές.