Η ισότητα έχει ακόμη δρόμο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και συμβολικές διαμαρτυρίες εορτάστηκε στις περισσότερες χώρες του κόσμου η 8η Μαρτίου, που έχει καθιερωθεί εδώ και έναν αιώνα ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Στην Ισπανία, για πρώτη φορά κηρύχθηκε απεργία μόνον του γυναικείου εργατικού δυναμικού, η οποία έγινε ιδιαίτερα αισθητή στις μεταφορές, αλλά και σε άλλους κλάδους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Την πρωτοβουλία είχε η Επιτροπή 8ης Μαρτίου, ενώ δέκα μεγάλες συνδικαλιστικές ενώσεις και πολλές γυναικείες προσωπικότητες από τον πολιτικό και καλλιτεχνικό κόσμο στήριξαν την κινητοποίηση.

«Αν σταματήσουμε εμείς, θα σταματήσει ο κόσμος», ήταν το κεντρικό σύνθημα διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και δεκάδες άλλα αστικά κέντρα. Στο μανιφέστο της επιτροπής πρωτοβουλίας γίνεται λόγος για «έναν κόσμο ελεύθερο από τη σεξουαλική καταπίεση, την εκμετάλλευση και τη βία», ενώ στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων προβάλλει η κατάργηση της ανισότητας των φύλων στους μισθούς, αλλά και στον καταμερισμό των οικιακών καθηκόντων. Αντίθετο με την απεργία ήταν το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, υποστηρίζοντας ότι η κινητοποίηση αφορούσε μόνον «τις φεμινιστικές ελίτ και όχι τις πραγματικές γυναίκες με τα καθημερινά τους προβλήματα».

Στη Ρωσία, η 8η Μαρτίου είναι εθνική εορτή, ήδη από τον πρώτο χρόνο της επανάστασης του 1917, που έδωσε το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες. Αλλωστε, ήταν η Διεθνής των Σοσιαλιστικών και Εργατικών Κομμάτων εκείνη που είχε την πρωτοβουλία για την καθιέρωση της 8ης Μαρτίου, ήδη από το 1910, σε ανάμνηση μεγάλης απεργίας των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, το 1857. Την παράσταση έκλεψε στη Μόσχα η Ξένια Σομπτσάκ, ανθυποψήφια του Βλαντιμίρ Πούτιν στις προεδρικές εκλογές αυτού του μήνα, η οποία επιδόθηκε σε ατομική πικετοφορία μπροστά από το κτίριο της Βουλής, αξιώνοντας την παραίτηση βουλευτή που έχει κατηγορηθεί για σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Πρωτοτυπία Liberation

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε επιχείρηση που βραβεύθηκε για την προώθηση της ισότητας των φύλων και ανακοίνωσε ότι στο εξής θα δίνονται στη δημοσιότητα τα ονόματα των εταιρειών που παραβιάζουν τη σχετική νομοθεσία. Η εφημερίδα Liberation βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο να τιμήσει τη χθεσινή επέτειο. Κυκλοφόρησε με κατακόκκινο πρωτοσέλιδο, που είχε τίτλο «Για τις γυναίκες, 2 ευρώ, κανονική τιμή». Οι άνδρες αγοραστές καλούνταν να καταβάλουν, κατ’ εξαίρεσιν, πενήντα λεπτά παραπάνω, τα οποία θα αποδοθούν στο Εργαστήριο της Ισότητας, μη κυβερνητικής οργάνωσης που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών.

Αίσθηση προκάλεσε η διάσκεψη ρωμαιοκαθολικών γυναικών στη Ρώμη, με κεντρικό αίτημα τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν παρέστη στη διάσκεψη, δυσαρεστημένος με την παρουσία ορισμένων εκ των ομιλητριών, συμπεριλαμβανομένης της πρώην προέδρου της Ιρλανδίας Μέρι Μακ Αλις, η οποία έχει χαρακτηρίσει τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία «αυτοκρατορία του μισογυνισμού». Ογκώδεις ήταν οι διαδηλώσεις γυναικών εναντίον των διακρίσεων και της σεξουαλικής κακοποίησης στη Νότια Κορέα, την Ινδία, τις Φιλιππίνες και άλλες χώρες της Ασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή