Μετονομασία της σερβικής Εκκλησίας με πολιτικό υπόβαθρο

Μετονομασία της σερβικής Εκκλησίας με πολιτικό υπόβαθρο

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία πρόκειται να προσθέσει τη φράση «Πατριαρχείο Πεκίου (Πετς)» στο όνομά της, προκειμένου να τονίσει τους δεσμούς της με το Κόσοβο. Με τον τρόπο αυτόν, η Εκκλησία δηλώνει την αντίθεσή της στις απόπειρες της σερβικής κυβέρνησης για επίλυση των διαφορών Βελιγραδίου – Πρίστινας.

Τα «αγκάθια» της συνεχιζόμενης διένεξης έγιναν, κατά παράδοξο τρόπο, αισθητά σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο τους τελευταίους μήνες, καθώς διοχετεύθηκαν στο ευρωπαϊκό δίκτυο υψηλής τάσης μικρότερα ποσά ενέργειας από τα ενδεδειγμένα, οδηγώντας ηλεκτρικά ρολόγια σε όλη την ήπειρο να «χάσουν» έξι λεπτά της ώρας. Το πρόβλημα καταγράφηκε σε 25 χώρες, και στην Ελλάδα, σε ρολόγια ηλεκτρικών φούρνων, θερμοστατών και ξυπνητηριών που μετρούν την ώρα με βάση τη συχνότητα του ηλεκτρικού ρεύματος (50Ηz) και όχι με κρυστάλλους χαλαζία.

«Εφόσον το ευρωπαϊκό δίκτυο είναι διασυνδεδεμένο, όταν υπάρξει ανισορροπία σε κάποια περιοχή, ελαττώνεται η συχνότητα του ρεύματος», δήλωσε η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E) Κλερ Καμί στην εφημερίδα

«Γκάρντιαν». Από τα μέσα Ιανουαρίου, έχουν λείψει από το σύστημα 113 γιγαβατώρες, καθώς το Κόσοβο χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια από αυτή που παράγει. Σύμφωνα με την ENTSO-E, η Σερβία δεν εξισορρόπησε τις ελλείψεις, παρόλο που είναι υπεύθυνη για το Κόσοβο.

Συμφωνία

«Χρειάζεται συμφωνία Σερβίας – Κοσόβου για την ενέργεια. Το θέμα πρώτα θα λυθεί πολιτικά και μετά τεχνικά», προσέθεσε η Καμί. Σύμφωνα με τους Σέρβους, το Κόσοβο αντλεί ενέργεια από το ευρωπαϊκό διασυνδεδεμένο σύστημα με παράνομο τρόπο. Από τη λήξη του πολέμου, το 1999, το βόρειο Κόσοβο, που κατοικείται από Σέρβους, καταναλώνει ρεύμα χωρίς να πληρώνει την κυβέρνηση της Πρίστινας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή