ΚΟΣΜΟΣ

Εκκληση της Cumhuriyet «να τερματιστεί η καταπίεση»

trial-agains

Η δίκη 17 συνεργατών της αντιπολιτευόμενης τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet, που κινδυνεύουν με ποινές κάθειρξης μέχρι 43 ετών, επανελήφθη σήμερα με την εφημερίδα να καλεί «να τερματισθεί η καταπίεση», καθώς ο πρόεδρός της και ο διευθυντής της βρίσκονται στη φυλακή εδώ και σχεδόν 500 ημέρες.

Η έκτη ακροαματική συνεδρίαση της δίκης άρχισε αργά το πρωί στη Σηλυβρία, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από μια συγκέντρωση μπροστά από το δικαστήριο που οργανώθηκε από υποστηρικτές αυτής της εφημερίδας η οποία επικρίνει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Cumhuriyet Ακίν Αταλάι και ο διευθυντής της, ο Μουράτ Σαμπουντζού, οι οποίοι βρίσκονται στη φυλακή εδώ και 495 ημέρες, όπως και ο ερευνητής δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ, που είναι φυλακισμένος εδώ και 434 ημέρες, περιλαμβάνονται μεταξύ των 17 συνεργατών της εφημερίδας που δικάζονται.

Άλλα μεγάλα ονόματα των τουρκικών μέσων ενημέρωσης βρίσκονται επίσης στο εδώλιο του κατηγορουμένου, όπως ο χρονογράφος Καντρί Γκιουρσέλ και ο σκιτσογράφος Μουσά Καρτ, που δικάζονται χωρίς να είναι προφυλακισμένοι, καθώς απελευθερώθηκαν πέρυσι αφού παρέμειναν υπό κράτηση για πολλούς μήνες.

«Να βάλουμε τέλος σ' αυτή την καταπίεση», είναι ο σημερινός τίτλος της Cumhuriyet, οι συνεργάτες της οποίας κατηγορούνται για «τρομοκρατικές δραστηριότητες» σ' αυτή την υπόθεση που αποκρυσταλλώνει τις ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου υπό την προεδρία του Ερντογάν.

Κινδυνεύουν να τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως 43 ετών με τις κατηγορίες ότι βοήθησαν τρεις οργανώσεις που έχουν χαρακτηρισθεί «τρομοκρατικές» από την Άγκυρα: το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), την ακροαριστερή οργάνωση DHKP-C και το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η Cumhuriyet αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει πως η δίκη αυτή έχει στόχο να φιμώσει μια από τις τελευταίες ανεξάρτητες εφημερίδες της χώρας.

Η δίκη προκαλεί ανησυχία στους δυτικούς εταίρους της Τουρκίας, καθώς οι τουρκικές αρχές έχουν πολλαπλασιάσει τις συλλήψεις δημοσιογράφων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Χθες 25 δημοσιογράφοι που κατηγορούνταν ότι συνδέονταν με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 καταδικάσθηκαν σε ποινές μέχρι κάθειρξη επτάμιση ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ