ΚΟΣΜΟΣ

Ουρές 50 χλμ. στο Καλαί σε περίπτωση σκληρού Brexit

Ουρές 50 χλμ. στο Καλαί σε περίπτωση σκληρού Brexit

Ουρές φορτηγών σε μήκος έως και 50 χιλιομέτρων αναμένονται στο Καλαί, σε περίπτωση που το Brexit οδηγήσει σε υποχρεωτικούς υγειονομικούς και τελωνειακούς ελέγχους στο γαλλικό λιμάνι. Στη δήλωση αυτή προχώρησε χθες ο επικεφαλής του οργανισμού λιμένος του Καλαί, Ζαν-Μαρκ Πουισεσό, ζητώντας από τους ηγέτες να διαπραγματευθούν μία καλύτερη λύση.

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν περιφερειάρχης στην Ο-ντε-Φρανς, την περιοχή στην οποία ανήκει το Καλαί, Χαβιέ Μπερτράν, είπε ότι οι πολιτικοί δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. «Ξέρω ότι η Ιρλανδία θα αποτελέσει πραγματικό πρόβλημα, αλλά παρακαλώ, θυμηθείτε ότι το ζήτημα στην Ιρλανδία είναι 10 φορές μικρότερο από αυτό που θα συμβεί εδώ», σημείωσε. «Είναι ένα σκοτεινό σενάριο που γίνεται όλο και πιο μαύρο».

Μεγάλο μέρος της συζήτησης γύρω από την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. αφορά τα μελλοντικά σύνορα ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, που μένει στην Ε.Ε. και τη Βόρεια Ιρλανδία, που αποχωρεί. Η Ευρωπαϊκή Ενωση άσκησε πιέσεις τις τελευταίες ημέρες στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να ξεκαθαρίσει τη θέση της για το θέμα αυτό, καθώς οι ασυμβατότητες ανάμεσα στους διαφορετικούς στόχους της Βρετανίας είναι εξόφθαλμες. Το Λονδίνο ζητεί να μην υπάρχουν σκληρά σύνορα (τελωνεία) ανάμεσα στα δύο μέρη της Ιρλανδίας, αλλά ταυτόχρονα να φύγει η Βρετανία από την τελωνειακή ένωση και την κοινή αγορά.