ΗΠΑ και Β. Κορέα στην οδό του διαλόγου

ΗΠΑ και Β. Κορέα στην οδό του διαλόγου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμφωνία της Βόρειας Κορέας να εισέλθει σε διάλογο με τις ΗΠΑ και να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα αποτελεί ανακούφιση για την παγκόσμια κοινότητα ύστερα από μήνες εντάσεων λόγω των πυρηνικών δοκιμών της Πιονγιάνγκ και των πολεμοχαρών απαντήσεων της Ουάσιγκτον.

Για πρώτη φορά, η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter είχε νόημα. «Σημειώνεται πιθανή πρόοδος στις συζητήσεις με τη Βόρεια Κορέα. Για πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια, πραγματοποιείται μια σοβαρή προσπάθεια από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Ο κόσμος παρακολουθεί και περιμένει. Ισως είναι μάταιη ελπίδα, αλλά οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να κινηθούν σκληρά σε κάθε περίπτωση!» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οπως ο ίδιος κατέδειξε, η αισιοδοξία πρέπει να συγκρατείται από την επιφυλακτικότητα, εφόσον η σκληρή εργασία που απαιτείται για μια ειρηνική λύση θα πρέπει να υπερβεί έτη δυσπιστίας και την πικρία των αποτυχημένων διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, επιτέλους φαίνεται πως υπάρχει μια διέξοδος για διάλογο, και η κυβέρνηση Τραμπ θα πρέπει να την εκμεταλλευτεί.

Η θέση της Βόρειας Κορέας φαίνεται πως δεν έχει αλλάξει από το παρελθόν, ότι δηλαδή δεν θα είχε την ανάγκη πυρηνικών όπλων εάν δεν αντιμετώπιζε την απειλή των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στον Νότο. Η Βόρεια Κορέα «κατέστησε σαφές πως δεν θα είχε λόγο να διατηρεί πυρηνικά όπλα εάν η στρατιωτική απειλή κατά του Βορρά παύσει να υφίσταται και εξασφαλιστεί η ασφάλειά της», ανέφερε η ανακοίνωση της Νότιας Κορέας.

Τέτοιοι όροι υπήρξαν το αντικείμενο προηγούμενων διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είχε παράσχει τέτοιες εγγυήσεις ασφαλείας στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 1994, υπό την οποία η Βόρεια Κορέα είχε «παγώσει» το πρόγραμμα πλουτώνιου με αντάλλαγμα τροφή και άλλες βοήθειες. Ωστόσο, η Βόρεια Κορέα παράνομα ανέπτυξε ξεχωριστό πρόγραμμα εμπλουτισμού του ουρανίου, με αποτέλεσμα η συμφωνία να καταπέσει υπό την προεδρία του Τζορτζ Μπους.

Η κυβέρνηση Τραμπ υπήρξε διστακτική στο να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις που θα είχαν παρόμοια κατάληξη. Η Ουάσιγκτον διαμηνύει πως δεν θα συμβιβαστεί με τίποτε λιγότερο από «μια πλήρη, επαληθεύσιμη και οριστική αποπυρηνικοποίηση».

Ενα ερώτημα είναι τι ακριβώς θα ζητήσει η Βόρεια Κορέα σε αντάλλαγμα για τον τερματισμό των δοκιμών. Δυστυχώς, φαίνεται πως οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν συγκεκριμένο μηχανισμό στρατηγικής επί των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, πρόκειται για μια ευκαιρία που δεν μπορεί να χαραμιστεί. Απαιτείται δημιουργική και διαρκής διπλωματία, επιμονή, υπομονή και ένας πρόεδρος πειθαρχημένος που θα κρατήσει τις σκέψεις του έξω από το Twitter. Μια ελπίδα για ειρήνη, όσο αδύναμη και αν φαίνεται, είναι πιο ευπρόσδεκτη από την απειλή του πολέμου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή