ΚΟΣΜΟΣ

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό

ampe

Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει το σκάνδαλο νεποτισμού με εμπλεκομένους τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε και τη σύζυγό του Ακιε, μετά την ομολογία του υπουργού Οικονομικών πως παραχάραξε επίσημα έγγραφα ώστε να αφαιρεθούν αναφορές στο πρωθυπουργικό ζεύγος. Το σκάνδαλο αφορά τη μεγάλη μείωση, ύψους 85%, της τιμής πώλησης κρατικών εδαφικών εκτάσεων στον συντηρητικό εκπαιδευτικό οργανισμό Moritomo Gakuen, στην πόλη Οσάκα, για τη δημιουργία δημοτικού σχολείου. Ο Αμπε έχει αρνηθεί πως ο ίδιος και η γυναίκα του έχουν ευνοήσει τον εκπαιδευτικό οργανισμό, ενώ έχει δηλώσει πως θα παραιτηθεί εάν αποδειχθεί η βασιμότητα των ισχυρισμών.

Ο υπουργός Οικονομικών Τάρο Ασο παραδέχτηκε χθες πως παραχάραξε επίσημα έγγραφα, ενώ αξιωματούχος του υπουργείου ανέφερε πως έχουν καταγραφεί αλλοιώσεις σε 14 σημεία, τα οποία αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την επίσκεψη της Ακιε Αμπε στον οργανισμό και τους φημολογούμενους δεσμούς του πρωθυπουργού με το συντηρητικό λόμπι Nippon Kaigi. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως οι αποκαλύψεις «θα μπορούσαν να υποβαθμίσουν την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση συνολικά» και ζήτησε «συγγνώμη από τον λαό».

Το νηπιαγωγείο που λειτουργεί υπό τον οργανισμό έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας για τον λόγο ότι υποχρεώνει τα παιδιά να υποκλίνονται στα πορτρέτα της αυτοκρατορικής οικογένειας και να τραγουδούν καθημερινά τον εθνικό ύμνο.