Επίσκεψη Τραμπ στο «ωραίο τείχος» στην Καλιφόρνια

Επίσκεψη Τραμπ στο «ωραίο τείχος» στην Καλιφόρνια

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά από την εγκατάστασή του στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέπτεται σήμερα την Καλιφόρνια, την πολιτεία στην οποία ηττήθηκε με διαφορά μεγαλύτερη των τεσσάρων εκατομμυρίων ψήφων, έναντι της Χίλαρι Κλίντον, στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να επιθεωρήσει, στο Σαν Ντιέγκο, οκτώ πρωτότυπα του τείχους που εννοεί να ορθώσει στα σύνορα με το Μεξικό. Στην προεκλογική περίοδο είχε προαναγγείλει ένα «μεγάλο όμορφο τείχος» για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης. Οπως αναφέρει, όμως, ρεπορτάζ του πρακτορείου Associated Press από την παραμεθόρια πόλη Καλέξικο, το τείχος εξακολουθεί να καλύπτει το ίδιο ακριβώς μήκος των 1.046 χιλιομέτρων που κάλυπτε και την ημέρα της εγκατάστασής του στον Λευκό Οίκο, ενώ η αστυνομία συνόρων έχει σήμερα κατά τι λιγότερους αστυνομικούς από τότε.

Λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη Τραμπ, εκφράζονταν φόβοι για επανάληψη των βίαιων συγκρούσεων μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του, που είχαν σημαδέψει τις εμφανίσεις του στην πολιτεία στη διάρκεια της εκστρατείας του 2016. Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν βρίσκεται σε δικαστικό πόλεμο με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο τον κατηγορεί για ανυπακοή στους ομοσπονδιακούς νόμους για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης. Μετά την επιθεώρηση των συνόρων με το Μεξικό, ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί το Λος Αντζελες για να παρευρεθεί σε εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων για λογαριασμό των Ρεπουμπλικανών στο Μπέβερλι Χιλς.

Αντιδράσεις προκαλεί και η υπαναχώρηση της κυβέρνησης Τραμπ στο θέμα της οπλοκατοχής. Μετά το πρόσφατο μακελειό σε λύκειο της Φλόριντα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε υποσχεθεί αυστηρότερα μέτρα, που περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, την αύξηση του ηλικιακού ορίου για αγορά όπλων από τα 18 στα 21 χρόνια. Με τα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώθηκαν, ωστόσο, την Κυριακή, το θέμα αυτό παραπέμπεται στα δικαστήρια και στις πολιτείες, ενώ προβλέπονται η κατάρτιση των εκπαιδευτικών ώστε να φέρουν όπλα και ο αυστηρότερος έλεγχος του ιστορικού των αγοραστών. Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, έκανε λόγο για «λιλιπούτεια βήματα, σχεδιασμένα ώστε να μη θορυβηθεί το λόμπι των όπλων».

Στο μεταξύ, η πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς (πραγματικό όνομα Στέφανι Κλίφορντ) προσφέρθηκε, μέσω του δικηγόρου της, να επιστρέψει στον Τραμπ τις 130.000 δολάρια που είχε λάβει για να κρατήσει το στόμα της κλειστό αναφορικά με τις «στενές σχέσεις» που, όπως η ίδια διατείνεται, είχε με τον μετέπειτα πρόεδρο το 2006 και το 2007.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή