Κοινό μέτωπο ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας κατά Μόσχας για τη δηλητηρίαση του πράκτορα

Κοινό μέτωπο ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας κατά Μόσχας για τη δηλητηρίαση του πράκτορα

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφωνεί με την εκτίμηση της Βρετανίας ότι η Ρωσία ευθύνεται για την επίθεση με τη χρήση νευροτοξικού παράγοντα στη βρετανική επικράτεια που είχε στόχο έναν ρώσο πρώην διπλό πράκτορα και υποστηρίζει την απόφαση του Λονδίνου να απελάσει ρώσους διπλωμάτες, τόνισε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Η αμερικανική προεδρία θεωρεί ότι η επίθεση αυτή «ταιριάζει με τον τρόπο συμπεριφοράς» της Ρωσίας, η οποία «αψηφά τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες», «υπονομεύει την εθνική κυριαρχία και ασφάλεια χωρών σε όλο τον κόσμο» και «αποπειράται να ανατρέψει και να καταρρακώσει τους δυτικούς δημοκρατικούς θεσμούς και τις (δημοκρατικές) διαδικασίες», αναφέρει η ανακοίνωση.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση της Αμερικανίδας πρέσβεως Νίκι Χάλεϊ στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τις χημικές επιθέσεις εναντίον του Ρώσου πρώην κατασκόπου και της κόρης του, στη Βρετανία, με τη χρήση στρατιωτικής νευροτοξικής ουσίας. Για το "έγκλημα" της Ρωσίας θα πρέπει να ληφθεί δράση από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Οι ΗΠΑ στέκονται απολύτως αλληλέγγυες στο Ηνωμένο Βασίλειο», συμπλήρωσε η Αμερικανίδα διπλωμάτης.

Χθες, η Τερέζα Μέι ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου δήλωσε ότι λυπάται για τον δρόμο που ακολούθησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον διπλωματικό τομέα, για να ανακοινώσει κατά την ομιλία της ότι η Μόσχα είναι ένοχη για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην διπλού Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

«Πολλοί από εμάς έστρεψαν με ελπίδα το βλέμμα προς τη μετασοβιετική Ρωσία. Θέλαμε μία καλύτερη σχέση και είναι τραγικό που ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο», είπε η Τερέζα Μέι. «Η Ρωσία είναι ένοχη για τη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ», συμπλήρωσε. Η Βρετανία θα απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες ως απάντηση για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα κατά του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, όπως ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι.

«Στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βιέννης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απελάσει τώρα 23 Ρώσους διπλωμάτες που έχουν εντοπιστεί ως μη δηλωμένοι πράκτορες των Υπηρεσιών Πληροφοριών. Έχουν μία μόνο εβδομάδα για να αναχωρήσουν», τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός. Η Ρωσία διέθετε μέχρι σήμερα 59 διπλωμάτες διαπιστευμένους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι η μεγαλύτερη απέλαση από το Λονδίνο, εδώ και 30 χρόνια, θα υποβαθμίσει τις ρωσικές υπηρεσίες Πληροφοριών στη Βρετανία για τα επόμενα χρόνια.

Γαλλία: Ολα δείχνουν ρωσική ανάμιξη 

Σύμφωνη με τη Μεγάλη Βρετανία ότι πίσω από την επίθεση στον Ρώσο πρώην κατάσκοπό βρίσκεται η Ρωσία είναι και Γαλλία, σύμφωνα και με επίσημη ανακοίνωση του γραφείου του Εμάνουελ Μακρόν.

«Από τις αρχές της εβδομάδας το Ηνωμένο Βασίλειο ενημερώνει στενά τη Γαλλία για τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι βρετανικές αρχές και για τα πειστήρια της ρωσικής υπευθυνότητα στην επίθεση», αναφέρεται στη δήλωση του Γάλλουτ προέδρπου που είχε νωρίτερα επικοινωνία με την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

«Η Γαλλία συμφωνεί με το Ηνωμένο Βασίλειο ότι δεν υπα΄ρχει άλλη εύλογξη εξήγηση και επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη της με το σύμμαχό της».

Αντίμετρα εξετάζει η Μόσχα

Στο μεταξύ η Μόσχα εξακολουθεί να επεξεργάζεται αντίμετρα εις βάρος της Βρετανίας μετά την απόφαση του Λονδίνου να απελάσει 23 ρώσους διπλωμάτες στο πλαίσιο της υπόθεσης Σκριπάλ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Τα σχόλια αυτά έκανε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ και ακολουθούν την ανακοίνωση της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι χθες Τετάρτη ότι το Λονδίνο θα απελάσει ρώσους διπλωμάτες -κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί τόσο μαζικά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Μαρία Ζαχάροβα, «αναμένουμε την υιοθέτηση αντιμέτρων ως απάντηση στην ανακοίνωση της επιβολής μη φιλικών κινήσεων και μέτρων από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Τη δήλωση αυτή έκανε η Ζαχάροβα στη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων επισημαίνοντας ότι τα μέτρα θα ληφθούν «στο εγγύς μέλλον».

Η ίδια κατηγόρησε το Λονδίνο ότι αρνήθηκε να συνεργαστεί με τη Μόσχα στην έρευνα του περιστατικού με τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου και της κόρης του και είπε ότι η Μόσχα ανησυχεί για τη χρήση χημικών όπλων στη Βρετανία χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες περί ρωσικής ανάμειξης «παρανοϊκές».

«Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι πολλές διπλωματικές νότες διαμαρτυρίας έχουν σταλεί στο Φόρεϊν Όφις μέσω της ρωσικής πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είχαν στόχο να ξεκινήσουν έναν ενεργό διάλογο με τους αξιωματούχους στο Λονδίνο…Λάβαμε επίσημες και χωρίς νόημα απαντήσεις", σημείωσε η Ζαχάροβα και πρόσθεσε ότι συνολικά εστάλησαν τέσσερις νότες.

«Η Βρετανία αρνείται να προσκομίσει βάσιμες πληροφορίες για την υπόθεση. Δεν υπάρχει καμία αναφορά, για παράδειγμα, της παράδοσης στη Ρωσία δειγμάτων της ουσίας που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος. Μπορώ να επιβεβαιώσω και πάλι ότι η Βρετανία δεν έχει δώσει στη Ρωσία πληροφορίες ή λεπτομέρειες που να μπορούν να ρίξουν φως στην κατάσταση».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ διερωτήθηκε μάλιστα πώς άλλες χώρες μπορούν να εκφράσουν αλληλεγγύη προς το Λονδίνο για την υπόθεση Σκριπάλ αν δεν διαθέτουν τις σχετικές πληροφορίες. «Η αλήθεια» για το περιστατικό αποκρύπτεται, κατέληξε η Ζαχάροβα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή