Βρετανικά αντίποινα για τη δηλητηρίαση Σκριπάλ

Βρετανικά αντίποινα για τη δηλητηρίαση Σκριπάλ

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας, με αφορμή την απόπειρα δολοφονίας του πρώην Ρώσου κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του με τη σπάνια νευροτοξίνη Νοβιτσόκ, αποφάσισε χθες η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοινώνοντας στη Βουλή των Κοινοτήτων την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών.

Μετά την παρέλευση της διορίας –μέχρι την Τρίτη το βράδυ– που είχε δώσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός στη ρωσική κυβέρνηση για να δώσει εξηγήσεις, η κ. Μέι είπε ότι η επίθεση «αντιπροσωπεύει παράνομη χρήση βίας από το ρωσικό κράτος εναντίον της Βρετανίας», για να δεσμευθεί σε «συνολικά και ισχυρά αντίποινα», το περιεχόμενο των οποίων δεν θέλησε να αποκαλύψει «για λόγους εθνικής ασφάλειας».

Σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει διεθνή συμμαχία, η κ. Μέι ζήτησε το θέμα να συζητηθεί στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αργά χθες το βράδυ.

Διστακτικό εμφανίστηκε χθες το Παρίσι, με εκπρόσωπο της κυβέρνησης Μακρόν να υπογραμμίζει την ανάγκη διαλεύκανσης της υπόθεσης. Από την πλευρά της, η καγκελάριος Μέρκελ δεσμεύθηκε σε κοινή ευρωπαϊκή γραμμή, επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη διατήρησης ανοικτού διαύλου διαλόγου με τη Ρωσία. Τις βρετανικές θέσεις υιοθέτησε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, λέγοντας ότι την επίθεση «εμπνεύσθηκε» κατά πάσα πιθανότητα η Ρωσία.

Αμεση αντίδραση

Την πρόθεση της Ρωσίας να αντιδράσει γρήγορα, δίκαια και αποτελεσματικά στις βρετανικές πρωτοβουλίες, τις οποίες χαρακτήρισε «προκλητικές», τόνισε χθες η πρόεδρος της ρωσικής Ανω Βουλής και πρώην πρέσβειρα της Ρωσίας στην Ελλάδα, Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας, Ντενίς Μαντούροφ, δήλωσε χθες ότι η Ρωσία έχει καταστρέψει το σύνολο των αποθεμάτων χημικών όπλων που διέθετε, υπογραμμίζοντας ότι δεν διαθέτει νευροτοξίνη Νοβιτσόκ (που σημαίνει «νιόφερτος»).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή