Η αποπομπή του Ρεξ Τίλερσον ανησυχεί την Αγκυρα

Η αποπομπή του Ρεξ Τίλερσον ανησυχεί την Αγκυρα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Καθυστέρηση στον στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ – Τουρκίας μπορεί να προκαλέσει η αποπομπή του Ρεξ Τίλερσον από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε μια περίοδο αβεβαιότητας για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ο Τσαβούσογλου έπλεξε το εγκώμιο του Τίλερσον. «Συνεχίσαμε να επικοινωνούμε ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές» είπε, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η σχέση με τον διάδοχό του να αναπτυχθεί «σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού».

Τον Φεβρουάριο, ο Τίλερσον είχε επισκεφθεί την Αγκυρα, σε μία απόπειρα επίλυσης των διαφορών των δύο χωρών γύρω από την υπόθεση των Κούρδων της Συρίας. Η συνέχιση του διαλόγου αυτού είχε προγραμματιστεί για τις 19 Μαρτίου στην Ουάσιγκτον, αλλά μετά την αιφνιδιαστική απόλυση του ΥΠΕΞ βρίσκεται στον αέρα.

«Η Τουρκία ανησυχεί από τον διορισμό του Πομπέο στη θέση του Τίλερσον», εκτίμησε χθες το πρακτορείο ΑΡ. «Ο Πομπέο φέρεται να έχει περιγράψει την Τουρκία ως “απολυταρχική ισλαμιστική δικτατορία”».

Μία άλλη χώρα που είχε οικοδομήσει δεσμούς με τον Τίλερσον ήταν η Ρωσία – τουλάχιστον στην αρχή της θητείας του, γιατί εν συνεχεία ο ΥΠΕΞ που κάποτε είχε παρασημοφορηθεί από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τήρησε σκληρή στάση απέναντι στη Μόσχα. Χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για την αλλαγή στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Οι σχέσεις δεν μπορούν να πάνε πολύ πιο χαμηλά από τον πάτο», δήλωσε. Κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του, ο Τίλερσον απευθύνθηκε ευθέως στη ρωσική ηγεσία, υποστηρίζοντας ότι αν συνεχίσει στην ίδια τροχιά θα απομονωθεί.

Ενώ επιβάλλει αλλαγές στο επιτελείο του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ έχει παράλληλα το βλέμμα στραμμένο στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ρεπουμπλικανικής ήττας. Χθες, το κόμμα του Αμερικανού προέδρου έχασε τις συμπληρωματικές εκλογές στην Πενσιλβάνια, σε μία εκλογική περιφέρεια που το 2016 ήταν αναφανδόν υπέρ του Τραμπ. Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ηττήθηκε από την πρωτοεμφανιζόμενη υποψήφια 33 ετών, Κόνορ Λαμ. Η Λαμ κέρδισε, παρά το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικανοί είχαν ξοδέψει πάνω από 10 εκατ. δολάρια γι’ αυτήν την κούρσα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή