Ο Λούκας χτίζει ένα «σπίτι» για την τέχνη

Ο Λούκας χτίζει ένα «σπίτι» για την τέχνη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O δημιουργός της κινηματογραφικής εποποιίας «Πόλεμος των Αστρων» επισκέφθηκε το Λος Αντζελες, όπου πρόκειται να οικοδομηθεί το Μουσείο Λούκας Αφηγηματικών Τεχνών, με κόστος 1,5 δισ. δολ. Το ίδρυμα, το οποίο αναμένεται να ανοίξει τις θύρες του το 2021, δεν θα είναι απλά μια συλλογή αναμνηστικών από τις ταινίες Star Wars, αλλά θα είναι ένα μεγάλο μουσείο όπου θα αντιπροσωπεύονται όλες οι μορφές τέχνης, από ζωγραφικούς πίνακες και σχέδια μέχρι ψηφιακά και παραδοσιακά φιλμ. Τα τελευταία θα ξεκινούν από τη «Μετρόπολις» του 1927 μέχρι την ταινία «Πολίτης Κέιν», του Ορσον Ουέλς το 1941 έως τις τελευταίες ταινίες Ιντιάνα Τζόουνς που αποτέλεσαν προϊόντα της συνεργασίας του Τζορτζ Λούκας και του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Φυσικά θα υπάρχουν και πολλά αναμνηστικά του «Πολέμου των Αστρων», όπως είναι το φωτεινό σπαθί του Λουκ Σκαϊγουόκερ και το κράνος του Νταρθ Βέιντερ.

Ωστόσο, ο Λούκας τόνισε όταν το πολιτειακό συμβούλιο ψήφισε με 14 ψήφους υπέρ, στόχευε στο να αποδειχθεί ότι το εγχείρημα που αφορούσε το Μουσείο Λούκας Αφηγηματικών Τεχνών δεν ήταν ένα έργο προσωπικής ματαιοδοξίας.

Στη μεγάλη του συλλογή θα περιέχονται και πίνακες των Νόρμαν Ρόκγουελ, Εντγκαρ Ντεγκά και Πιερ Ογκίστ Ρενουάρ, σκίτσα του δημιουργού των Peanuts Τσαρλς Σουλτς και του καλλιτέχνη Ρόμπερτ Κραμπ, όπως εξάλλου και κινούμενα σχέδια από την ταινία «Who Framed Roger Rabbit» και ειδικά εφέ από ταινίες όπως «Ε.Τ. o εξωγήινος».

«Η ιδέα είναι ότι μιλάμε για λαϊκή τέχνη, είναι τέχνη που μιλάει συναισθηματικά στις ψυχές των ανθρώπων και σου λέει κάτι σχετικά με το ποιος είσαι», τόνισε ο Λούκας. Η κατασκευή του μουσείου χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον Λούκας, τη σύζυγό του και το ίδρυμά τους και σύμφωνα με αξιωματούχους του Λος Αντζελες αποτελεί το μεγαλύτερο δημόσιο δώρο προς τις δημοτικές αρχές.

Σχηματικά σχέδια δείχνουν το κτίριο, το οποίο διαθέτει έκταση 9.290 τετραγωνικών μέτρων, να μοιάζει σαν μία εκδοχή του διαστημοπλοίου «Μιλένιουμ Φάλκον» του Χαν Σόλο, το οποίο μοιάζει να πλανάται πάνω από ένα τμήμα του Εξποζίσιον Παρκ κοντά στο κέντρο της πόλης του Λος Αντζελες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μουσείο θα παρέχει μαθήματα σε παιδιά με την ελπίδα να γίνουν οι «παραμυθάδες» της γενιάς τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή