Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ Δύσης και Ρωσίας

Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ Δύσης και Ρωσίας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ευρύτερη αντιπαράθεση Δύσης – Ρωσίας εξελίσσεται ο διπλωματικός πόλεμος Λονδίνου – Μόσχας για την επίθεση εναντίον πρώην πράκτορα και της κόρης του στη νότια Αγγλία με χρήση νευροτοξίνης που κατασκευαζόταν στη Σοβιετική Ενωση.

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας υπέγραψαν κοινή δήλωση όπου εκφράζουν «αποτροπιασμό για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ» στις 4 Μαρτίου. Οι Ντόναλντ Τραμπ, Τερέζα Μέι, Εμανουέλ Μακρόν και Αγκελα Μέρκελ κάνουν λόγο για «την πρώτη επιθετική χρήση νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» και καλούν τη Ρωσία να δώσει εξηγήσεις. Αν και δεν περιέχει αναφορά σε ενδεχόμενες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η ανακοίνωση κάνει λόγο για «επίθεση στην κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου» και «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Την ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα απηχεί η ασυνήθιστα ωμή δήλωση του Βρετανού υπουργού Αμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον, ο οποίος κάλεσε τη Ρωσία «να σηκωθεί να φύγει και να βγάλει τον σκασμό». Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε ότι η Μόσχα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη νευροτοξίνη εναντίον του Ρώσου πρώην πράκτορα, που είχε στρατολογηθεί από τη Βρετανία ήδη από τη δεκαετία του 1990, για να στείλει αυστηρή προειδοποίηση σε όσους θα σκέφτονταν μελλοντικά «να αποστατήσουν ή να υποστηρίξουν έναν άλλο τρόπο ζωής». Εξάλλου, η Τερέζα Μέι επισκέφθηκε χθες τον τόπο όπου βρέθηκαν αναίσθητοι ο Σκριπάλ και η κόρη του, το Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν άλλα 48 εκατ. λίρες (67 εκατ. ευρώ) για να ενισχυθεί το ερευνητικό κέντρο του στρατού στο Πόρτον Ντάουν, όπου εντοπίστηκε η ύποπτη νευροτοξίνη.

Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση Σκριπάλ και κάνει λόγο για προβοκάτσια. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «εξωφρενικές» τις κατηγορίες και προεξόφλησε ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα ανακοινώσει σύντομα τα απαντητικά μέτρα του Κρεμλίνου για την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών που ανακοίνωσε προχθές το Λονδίνο. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας απέδωσε τον θόρυβο στις δυσκολίες που συναντά η Τερέζα Μέι αναφορικά με το Brexit.

Τέλος, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες νέες κυρώσεις εναντίον 19 Ρώσων που φέρεται να επιδόθηκαν σε διαδικτυακή πειρατεία για να επηρεάσουν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή