Δεκτή η παραίτηση Φίτσο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ. Αντεξε τρεις εβδομάδες. Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο υπέβαλε χθες την παραίτησή του, ως συνέπεια των διαλυτικών πιέσεων που δέχθηκε η κυβέρνησή του μετά τη δολοφονία του 27χρονου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ, στις 25 Φεβρουαρίου. Οι έρευνες του Κούτσιακ αφορούσαν τις σχέσεις ατόμων του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος με τη μαφία της Καλαβρίας.

«Είπα στον πρόεδρο: Μείνε ήσυχος, δεν φεύγω από την πολιτική. Θέλω να είμαι ενεργός αρχηγός κόμματος», δήλωσε ο Φίτσο μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αντρέι Κίσκα. «Ο ρόλος μου θα είναι να υποστηρίζω τον νέο πρωθυπουργό και να πιέζω για τις προτεραιότητες που έχουν σημασία για το SMER (σ.σ.: το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα). Για έναν ξεκάθαρο φιλοευρωπαϊκό και φιλονατοϊκό προσανατολισμό».

Δεν είναι σαφές αν παράλληλα με τον «σαφή φιλοευρωπαϊκό και φιλονατοϊκό προσανατολισμό» η επόμενη κυβέρνηση θα εξακολουθήσει τις στενές επαφές του Φίτσο με τη Μόσχα, της οποίας ήταν ένας από τους συχνότερους Ευρωπαίους επισκέπτες. Ο Φίτσο ανήκε στην ομάδα Ευρωπαίων πρωθυπουργών που δυσανασχετούν με τις κυρώσεις που επιβάλλει η Ε.Ε. εις βάρος της Ρωσίας, αλλά υπερψηφίζουν την πολιτική αυτή, καλλιεργώντας παράλληλα στενές σχέσεις με το ΝΑΤΟ.

Η δολοφονία του Κούτσιακ, που δημοσίευε την επίμαχη έρευνά του στην ιστοσελίδα Aktuality.sk, ιδιοκτησίας του γερμανικού ομίλου Axel Springel, πυροδότησε τις ογκωδέστερες διαδηλώσεις από καταβολής του σλοβακικού κράτους. «Ο Φίτσο δεν έχει πια τη νομιμοποίηση να κυβερνά αυτή τη χώρα», δήλωσε ο συνδιοργανωτής των διαδηλώσεων, 27χρονος δημοσιογράφος Πέτερ Νάγκι. «Κέρδισε τις τελευταίες εκλογές αλλά έχει χάσει την υποστήριξη του λαού. Εχει κυβερνήσει 10 χρόνια και μας έχει φέρει ώς εδώ, στο σημείο να μην εμπιστευόμαστε ούτε τη Δικαιοσύνη ούτε την κυβέρνηση. Στο σημείο η δολοφονία ενός δημοσιογράφου να γίνεται δεκτή με αδιαφορία. Στο σημείο να μην ξέρουμε αν οι αποφάσεις του είναι δικές του ή λαμβάνονται προς όφελος των πλούσιων “φίλων” του», προσέθεσε.

Τη Δευτέρα, ο Φίτσο είχε υποχρεώσει σε παραίτηση τον υπουργό Εσωτερικών, αλλά αυτό δεν εμπόδισε το συγκυβερνών κόμμα Most-Hid, που εκπροσωπεί την ουγγρική μειονότητα, να αποσύρει την εμπιστοσύνη από το πρόσωπό του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή