Πιες μια μπίρα με ενέχυρο το παπούτσι σου

Πιες μια μπίρα με ενέχυρο το παπούτσι σου

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μπίρα μπορεί να είναι φημισμένη για την ποιότητά της στο Βέλγιο, αλλά για κάποιους τουρίστες το ποτό δεν είναι αρκετό. Τα μπαρ και τα καφέ στις πιο όμορφες πόλεις παραπονούνται ότι δεκάδες χιλιάδες από τα κομψά ποτήρια τους πέφτουν στα χέρια των κυνηγών σουβενίρ κάθε χρόνο. Ομως οι προμηθευτές ενός από τα πιο διάσημα προϊόντα του Βελγίου αντεπιτίθενται με κάποιους ανορθόδοξους τρόπους.

Στην Μπριζ, ο Φίλιπ Μάες, ιδιοκτήτης του καφέ Μπριζ Μπίργουολ, που βρίσκεται πλάι στο κεντρικό κανάλι Γκρενερέι της πόλης, έχει επενδύσει χρήματα στην τοποθέτηση συναγερμών που είναι βρίσκονται στο πόδι από τα ποτήρια του. «Χάνουμε 4.000 ποτήρια κάθε χρόνο», λέει ο Μάες. «Ιδιαίτερα οι τουρίστες τα έπαιρναν και έφευγαν. Για κάποιο λόγο ορισμένοι πελάτες πίστευαν ότι όταν πλήρωναν για ένα ποτό έπαιρναν το ποτήρι ως δώρο». Ο Μάες προσέθεσε: «Το σύστημα συναγερμού κοστίζει 4.000 ευρώ. Αλλά ήδη διαθέταμε ένα μέρος του, διότι έχουμε κατάστημα πώλησης μπίρας. Ηδη υπήρχε ένα σκάνερ στην έξοδο και το καφέ είναι μέρος της επιχείρησης».

Στη Γάνδη, στα ανατολικά της χώρας, το Ντιλ Γκριέ, ένα μπαρ που σερβίρει περισσότερα από 500 είδη μπίρας έκανε ένα βήμα παραπέρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολύτιμων ποτηριών του. «Οποιοσδήποτε έρθει για να πιει στον χώρο μας πρέπει να αφήσει ως ενέχυρο το παπούτσι του», δήλωσε ο Αλεξ Ντεβριέντ στη βελγική εφημερίδα Nieuwblad. «Στη συνέχεια τοποθετούμε τα παπούτσια σε ένα καλάθι το οποίο ανεβάζουμε μέχρι το ταβάνι. Το καλάθι αυτό έχει αποκτήσει φήμη πια, αλλά για εμάς παραμένει μια εγγύηση. Τα ποτήρια μας είναι αρκετά ακριβά διότι έχουν κατασκευαστεί κατόπιν παραγγελίας». Ο Ντεβριέντ προσέθεσε: «Πρέπει να κάνουμε καθημερινά απολογισμό των αντικειμένων που διαθέτουμε. Οι τουρίστες απλώς θέλουν ένα σουβενίρ. Κάποιοι προσπαθούν να αφαιρέσουν ακόμα και τους πίνακες από τους τοίχους. Σίγουρα τον χειμώνα εξαφανίζονται πολλά πράγματα εξαιτίας των παλτών που όλοι φορούν. Το καλοκαίρι δυσκολεύονται να κρύψουν τη λεία τους».

Τα βελγικά ποτήρια μπίρας διαθέτουν πολλά διαφορετικά σχήματα και μεγέθη – από κάλυκες μέχρι φλογέρες, αλλά και τις λεγόμενες τουλίπες που είναι σχεδιασμένες για μπίρες που έχουν καλύτερη γεύση με πολύ αφρό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή