Εξοδος σε δύο μέτωπα, στον πόλεμο της Συρίας

Εξοδος σε δύο μέτωπα, στον πόλεμο της Συρίας

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς ο πόλεμος στη Συρία έμπαινε χθες στον όγδοο χρόνο του, κατά χιλιάδες εγκατέλειπαν οι άμαχοι τις πολιορκημένες περιοχές της ανατολικής Γούτα και του Αφρίν, που αντιπροσωπεύουν αυτές τις ημέρες τα δύο κυριότερα μέτωπα της σύρραξης. Η μαζική έξοδος αμάχων, που συνεχίστηκε για δεύτερη κατά σειρά ημέρα, υποδηλώνει ότι η άλωση και των δύο περιοχών είναι πλέον ζήτημα ημερών.

Τουλάχιστον 46 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους στην ανατολική Γούτα, στα περίχωρα της Δαμασκού, τον τελευταίο θύλακο των αντικαθεστωτικών κοντά στη συριακή πρωτεύουσα. Ο κυβερνητικός στρατός, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία και το Ιράν, έχει διεισδύσει σε βάθος στην περιοχή, διασπώντας την σε τρεις θυλάκους που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους και η τελική εκκαθάριση βρίσκεται πλέον στην ημερήσια διάταξη. Ακτιβιστές της συριακής αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι στους χθεσινούς βομβαρδισμούς της ανατολικής Γούτα συμμετείχαν συριακά αλλά και ρωσικά αεροπλάνα, υποστήριζαν δε ότι χρησιμοποιήθηκαν βόμβες διασποράς και εμπρηστικές βόμβες ναπάλμ. Δαμασκός και Μόσχα αρνούνται τις κατηγορίες και υποστηρίζουν ότι οι αντάρτες χρησιμοποιούν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι θα παραταθεί η προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια όλοι οι άμαχοι. Μέχρι χθες το απόγευμα είχαν εγκαταλείψει την περιοχή περίπου 5.000 άνθρωποι, ενώ την προηγούμενη ημέρα είχαν απομακρυνθεί περί τους 10.000.

Στο άλλο μέτωπο του πολέμου, τον κουρδικό θύλακο του Αφρίν, στη βορεία Συρία, τουλάχιστον 18 άμαχοι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς του τουρκικού στρατού και των συμμάχων του. Οι εισβολείς έριξαν αεροπορικά φυλλάδια με τα οποία απηύθυναν έκκληση στον άμαχο πληθυσμό να μείνει μακριά από τους «τρομοκράτες», δηλαδή την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, που υπερασπίζεται την πόλη Αφρίν, ενώ ταυτόχρονα καλούσαν τους Κούρδους μαχητές να παραδοθούν και «να εμπιστευθούν το χέρι που τους απλώνουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή