Ενα νοσοκομείο για πολιτιστικά κειμήλια

Ενα νοσοκομείο για πολιτιστικά κειμήλια

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το Νοσοκομείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς ή κοινώς νοσοκομείο για αρχαία κειμήλια το οποίο στεγάζεται στο Μουσείο των Παλατιών, γνωστό και ως Απαγορευμένη Πόλη.

Το Μουσείο ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2016, καλύπτει έκταση 13.000 τ.μ. και διαθέτει τα πιο προηγμένα τμήματα συντήρησης. Οπως εξηγεί η αναπληρώτρια διευθύντρια του Μουσείου των Παλατιών Σονγκ Ζιρόνγκ, δεν είναι μόνο οι ζωντανοί που χρειάζονται ιατρικές εξετάσεις αλλά και τα πολιτιστικά κειμήλια, ώστε να διατηρηθούν για αιώνες.

Το ιδιαίτερο αυτό νοσοκομείο διαθέτει εργαστήριο με λέιζερ στο οποίο Ελληνες και Κινέζοι επιστήμονες μοιράζονται κοινές εμπειρίες διατήρησης αρχαίων κειμηλίων, καθώς και ένα κέντρο εκπαίδευσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Διατήρησης Ιστορικών και Καλλιτεχνικών Εργων (IIC).

Το Μουσείο Παλατιών ήταν το βασιλικό ανάκτορο στο οποίο έμενε ο αυτοκράτορας μαζί με τις παλλακίδες, το υπουργικό συμβούλιο και όλους τους αυλικούς την περίοδο μεταξύ 1420 και 1912. Σήμερα στεγάζει πάνω από 1,8 εκατ. πολιτιστικά κειμήλια. Την ιδέα για τη δημιουργία του νοσοκομείου είχε η Σονγκ την εποχή που σπούδαζε Χημεία, συγκεκριμένα όταν έκανε το διδακτορικό της για τα στοιχειώδη σωματίδια της ύλης.

Τα αρχαία κειμήλια μεταφέρονται από ένα υπόγειο βάθους 20 μέτρων, με έναν ανελκυστήρα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για εργασίες αποκατάστασης, αφού εξετασθούν και αναλυθούν λεπτομερώς. Οι αρμόδιοι φορείς ευελπιστούν ότι σύντομα το νοσοκομείο θα γίνει πόλος έλξης τουριστών, οι οποίοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι «γιατροί» αποκαθιστούν τα αρχαία αντικείμενα. Για τον λόγο αυτό έχει σχεδιασθεί ένας μακρύς διάδρομος με γυάλινα παράθυρα από τα οποία θα βλέπουν τη διαδικασία. Η Αυτοκρατορική Πόλη ή Απαγορευμένη Πόλη είναι η πόλη- ανάκτορο των αυτοκρατόρων της Κίνας, η οποία συμβολίζει τον αυτοκράτορα ως γιο του ουρανού. Βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης του Πεκίνου, την οποία οι Δυτικοί αποκαλούσαν «Ταταρική Πόλη». Ηταν κινεζικό αυτοκρατορικό παλάτι από τη δυναστεία Μινγκ μέχρι το τέλος της δυναστείας Τσινγκ. Είναι πλέον δημόσιο μουσείο με μεγάλη συλλογή κινεζικής τέχνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή