«Καλή αρχή» η πρόταση Γκανί

«Καλή αρχή» η πρόταση Γκανί

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γκανί τοποθέτησε στο τραπέζι μια ειρηνευτική συμφωνία και οι αναλυτές επισημαίνουν ότι πλέον η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των Ταλιμπάν. Αλλά επί του παρόντος, τουλάχιστον, αυτοί δεν εμφανίζονται να ενδιαφέρονται.

Η πρόταση του Γκανί ζητεί άνευ όρων συνομιλίες που θα ακολουθηθούν από συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αναγνώριση των Ταλιμπάν ως πολιτικού κόμματος, ένα γραφείο στην Καμπούλ και την απελευθέρωση κάποιων αιχμαλώτων. Δήλωσε επίσης ότι θα αποπειραθεί να βγάλει τους ηγέτες των Ταλιμπάν από τις διεθνείς λίστες τρομοκρατών και θα τους χορηγήσει διαβατήρια έτσι ώστε να μπορούν να μετακινούνται ελευθέρως. Οι Ταλιμπάν απάντησαν με σιωπή και οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές. 

Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, οι Ταλιμπάν εξέδωσαν ανακοίνωση στα αγγλικά, με την οποία καλούν τους μουσουλμάνους κληρικούς να μποϊκοτάρουν τη συνάντηση που θα γίνει στα τέλη του μηνός στην Ινδονησία, όπου θρησκευτικοί ηγέτες από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και την Ινδονησία πρόκειται να εξετάσουν αν μπορούν να προσφέρουν ένα μονοπάτι ειρήνευσης στο Αφγανιστάν. Η συνάντηση διοργανώνεται από την ινδονησιακή επιτροπή Ουλεμά με την υποστήριξη των επίσημων αφγανικών αρχών. Οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν τους Αφγανούς κληρικούς να μη δώσουν την ευκαιρία στους «άπιστους που εισβάλλουν στο Αφγανιστάν να καταχραστούν το όνομά σας και τη συμμετοχή σας στη συνάντηση προκειμένου να πετύχουν τους μοχθηρούς σκοπούς τους». 

Ενα άλλο αποθαρρυντικό σημάδι ήρθε από αξιωματούχο των Ταλιμπάν με γνώση της στάσης που τηρεί το κίνημά του όσον αφορά την πρόταση του Γκανί. Την επέκρινε δηλώνοντας στο Associated Ρress ότι πουθενά δεν αναφερόταν η ανάγκη να αντιμετωπιστεί το αίτημα των Ταλιμπάν για την απόσυρση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν, ούτε η εφαρμογή ενός ισλαμικού συστήματος. Πολλοί και κυρίως οι ακτιβιστές υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων φοβούνται τη σκληροπυρηνική ερμηνεία του ισλαμικού συστήματος από τους Ταλιμπάν. Κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας των Ταλιμπάν, που τέλειωσε με την αμερικανική εισβολή το 2001, τα κορίτσια δεν είχαν δικαίωμα στη μόρφωση, οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να δουλεύουν, οι άνδρες εξαναγκάζονταν να έχουν γενειάδα ενώ η μουσική και η τηλεόραση απαγορεύονταν. 

Αλλάζουν στάση

Μετά την απομάκρυνσή τους από την εξουσία, οι Ταλιμπάν εξέδωσαν αρκετές ανακοινώσεις, στις οποίες υποστηρίζουν ότι θα επιτρέψουν στα κορίτσια να μορφώνονται, υπό πολύ σκληρούς ισλαμικούς κανόνες, όπως επίσης θα επιτρέψουν στις γυναίκες να δουλεύουν αλλά χωριστά από τους άρρενες συναδέλφους τους.

Αν και ο πρόεδρος του Αφγανιστάν ενθάρρυνε τους Ταλιμπάν να ξεκινήσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες, είναι η πρώτη φορά που παρουσίασε μια πρόταση με σαφείς όρους. Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ακόμα πολλές λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς, όπως, για παράδειγμα, ποιος θα πρέπει να σταματήσει πρώτος τον πόλεμο.

Μπορεί ο Γκανί να αποκαταστήσει τα ρήγματα στην πολύ διχασμένη κυβέρνησή του, έτσι ώστε να παρουσιαστεί με αρραγές μέτωπο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; Kαι οι ΗΠΑ θα αναζητήσουν πιο μόνιμη παρουσία στο Αφγανιστάν; Ο Τόμας Ρούτιγκ, συνιδρυτής του ανεξάρτητου Δικτύου Αναλυτών του Αφγανιστάν, χαρακτήρισε την πρόταση του Γκανί «μια καλή αρχή, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή