Δεν θέλει εμπλοκή σε νέα κούρσα εξοπλισμών ο Πούτιν

Δεν θέλει εμπλοκή σε νέα κούρσα εξοπλισμών ο Πούτιν

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή του να συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων με τη Δύση εξέφρασε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την επομένη της συντριπτικής επικράτησής του στις ρωσικές προεδρικές εκλογές.

«Δεν έχουμε την πρόθεση να εμπλακούμε σε κάποιου είδους κούρσα εξοπλισμών», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησής του με τους επτά ανθυποψηφίους του στην προεδρική αναμέτρηση. Αφού δεσμεύθηκε να δώσει και στη νέα θητεία του τη δέουσα προσοχή στην αμυντική ικανότητα της χώρας, δήλωσε ότι οι στρατιωτικές δαπάνες θα μειωθούν το 2018 και το 2019, κάτι που, όπως είπε, δεν θα επηρεάσει το αξιόμαχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν σοβαρά βήματα στη δημιουργία εξοπλισμών νέας τεχνολογίας. Απευθυνόμενος προς τη Δύση, τόνισε ότι θα επιδιώξει την επίλυση των υπαρχουσών διαφορών μέσω της διπλωματικής και πολιτικής οδού, αν και έσπευσε να προσθέσει ότι «όπως και στον έρωτα, χρειάζεται και οι δύο πλευρές να δείχνουν ενδιαφέρον».

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, ο Βλαντιμίρ Πούτιν συγκέντρωσε το 76,7% των ψήφων, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του (71,3%) από τις εκλογές του 2004. Ακολουθούν, σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ο κομμουνιστής υποψήφιος Πάβελ Γκρουντίνιν με 11,8% και ο εθνικιστής Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι με 5,6%. Το ποσοστό προσέλευσης ανέβηκε σε 67,5%, κάτι που μάλλον ικανοποίησε το Κρεμλίνο.

Διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ δήλωσαν ότι οι εκλογές διεξήχθησαν με τάξη και διαφάνεια, αλλά ότι «δεν υπήρξε πραγματική δυνατότητα επιλογής» λόγω των διακρίσεων υπέρ του Πούτιν στα μέσα ενημέρωσης και των πιέσεων στο εκλογικό σώμα.

Συγχαρητήρια Σι και Αμπε

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε ήταν από τους πρώτους ξένους ηγέτες που τηλεφώνησαν στον Πούτιν για να τον συγχαρούν, ενώ από τους Δυτικούς ο πρώτος που τους μιμήθηκε ήταν ο Εμανουέλ Μακρόν. Μεταξύ των θεμάτων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει κατά προτεραιότητα ο Ρώσος ηγέτης στη νέα, εξαετή θητεία του είναι και η επιλογή διαδόχου, αφού, σύμφωνα με το σύνταγμα, δεν θα έχει τη δυνατότητα να θέσει υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει περίπτωση να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα το 2024, απάντησε: «Αστειεύεστε. Τι θα κάνω; Θα μείνω εδώ μέχρι τα 100; Οχι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή