Πλήρη πρόσβαση σε Ανατολική Γούτα και Αφρίν ζητά ο ΟΗΕ

Πλήρη πρόσβαση σε Ανατολική Γούτα και Αφρίν ζητά ο ΟΗΕ

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΟΗΕ ζήτησε σήμερα πλήρη πρόσβαση στους αμάχους εντός και εκτός της Ανατολικής Γούτα στη Συρία ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις επείγουσες ανάγκες τους, επισημαίνοντας ότι περίπου 50.000 έχουν εγκαταλείψει την περιοχή αυτή τις τελευταίες ημέρες.

Την ίδια ώρα σε περίπου 104.000 υπολογίζονται αυτοί που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας των συγκρούσεων γύρω από την πόλη Αφρίν, στη βόρεια Συρία, όπου 10.000 άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε κοντινή περιοχή προσπαθώντας να περάσουν σε περιοχές που ελέγχουν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Η UNHCR, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ανησυχεί για μια περαιτέρω όξυνση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία, την ώρα που οι σφοδρές μάχες στην Ανατολική Γούτα, στην ύπαιθρο της Δαμασκού και στην Αφρίν προκαλούν νέους μαζικούς εκτοπισμούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNHCR Αντρέι Μάετσιτς σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη. «Οι άνθρωποι αυτοί έφυγαν χωρίς τίποτα και χρειάζονται ουσιαστικά τα πάντα, από ρούχα έως καταλύματα», πρόσθεσε.

Περίπου το 70% από τους 50.000 που έφυγαν από την Ανατολική Γούτα είναι γυναίκες και παιδιά και πολλά από τα παιδιά αυτά υποφέρουν από διάρροια και αναπνευστικές παθήσεις που μπορεί να είναι θανατηφόρες, όπως και από ψώρα ή έχουν ψείρες, σημείωσε παράλληλα η εκπρόσωπος της UNICEF Μαρίσι Μερκάδο.

Η UNICEF υπολογίζει ότι περίπου 100.000 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται στην περιοχή της Αφρίν, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά, επισήμανε επίσης η ίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT