Νέα νατοϊκή διοίκηση στη γερμανική πόλη Ουλμ

Νέα νατοϊκή διοίκηση στη γερμανική πόλη Ουλμ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

BΕΡΟΛΙΝΟ. Το υπουργείο Αμυνας της Γερμανίας ανακοίνωσε χθες πως η νέα Διακλαδική Διοίκηση Υποστήριξης του ΝΑΤΟ με αρμοδιότητες επί ζητημάτων εφοδιασμού θα έχει έδρα τη γερμανική πόλη Ουλμ.

Κατά το υπουργείο, το σχέδιο για τη νέα διοίκηση θα έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Απριλίου, ενώ η επίσημη απόφαση θα ληφθεί από το ΝΑΤΟ στη συνεδρίαση των υπουργών Αμυνας, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Ιουνίου. Ο υφυπουργός Αμυνας Πίτερ Τόιμπερ δήλωσε σε επιστολή του προς τους βουλευτές πως «ως έθνος-πλαίσιο για τη Διακλαδική Διοίκηση Υποστήριξης, μπορούμε να συμβάλουμε αποφασιστικά στον διαμοιρασμό των βαρών στη Συμμαχία».

Το ΝΑΤΟ ευελπιστεί πως η νέα διοίκηση θα λειτουργήσει ως φόβητρο για τη Ρωσία και τις φιλοδοξίες της στον ευρύτερο χώρο της Ευρώπης. Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, το ΝΑΤΟ επιθυμεί να εφαρμόσει σχέδιο κατά το οποίο οι στρατιωτικές μονάδες θα μετακινούνται από τη νέα διοίκηση όσο το δυνατόν ταχύτερα στην Ευρώπη σε περίπτωση ένοπλων συγκρούσεων. Παράλληλα, μια νέα διοίκηση για θέματα στρατηγικού σχεδιασμού πρόκειται να δημιουργηθεί με σκοπό να διασφαλιστούν οι δίοδοι ναυσιπλοΐας από εχθρικά υποβρύχια.

Ο Τόιμπερ δήλωσε πως η επιλογή της πόλης Ουλμ θεωρείται πλεονεκτική για τον λόγο ότι στην πόλη αυτή εδράζεται και το γερμανικό Πολυεθνικό Διακλαδικό Επιτελείο, το οποίο έχει διοικητικές αρμοδιότητες για επιχειρήσεις που αφορούν τη διαχείριση παγκόσμιων κρίσεων σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ ή την Ε.Ε. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το προσωπικό που θα στελεχώσει τις δύο νέες διοικήσεις θα απαρτίζεται από 1.500 άτομα.

Η προθυμία της Γερμανίας να φιλοξενήσει τη νέα διοίκηση έρχεται εν μέσω πιέσεων από τις ΗΠΑ και τις ανατολικές χώρες της Ευρώπης για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή