ΚΟΣΜΟΣ

Ανακρίνεται για δεύτερη ημέρα ο Σαρκοζί

anakrinetai-gia-deyteri-imera-o-sarkozi-2240133
Για δεύτερη ημέρα ανακρίνεται ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, στο πλαίσιο έρευνας παράνομων χρηματοδοτήσεων της προεκλογικής εκστρατείας το 2006 από το καθεστώς του δολοφονηθέντος ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι. 
 
Ο Σαρκοζί που υπηρέτησε ως πρόεδρος από το 2007 έως το 2012 απαθανατίστηκε από φωτογράφο του Reuters ενώ αποχωρούσε από το σπίτι του στο Παρίσι συνοδεία δικηγόρου για να μεταβεί στα γραφεία των ανακριτών.
 
Η γαλλική δικαιοσύνη έχει ήδη εγκαινιάσει έρευνα το 2013 για την υπόθεση χρηματοδότησης από τη Λιβύη, μετά τις αποκαλύψεις του επιχειρηματία και μεσάζοντα Ζιάντ Τακεντίν, ο οποίος υποστηρίζει ότι παρέδωσε 5 εκατ. ευρώ το 2006 σε μετρητά στον οικονομικό υπεύθυνο της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί, Ερίκ Βερθ.
 
Τους ισχυρισμούς αυτούς έχει απορρίψει ο πρώην πρόεδρος, χαρακτηρίζοντάς τους «κατασκευασμένους» και «ανυπόστατους».
 
Λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του στην προεδρία το 2007, ο Σαρκοζί είχε δεξιωθεί τον Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος υφίστατο διπλωματικό αποκλεισμό από τους ηγέτες της Δύσης. Παρά τις φιλικές σχέσεις που ανέπτυξε ο Σαρκοζί με τον Καντάφι, ο Γάλλος πρόεδρος υπήρξε ένας από τους πλέον επίμονους υποστηρικτές της στρατιωτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ το 2011, που οδήγησε στην ανατροπή και τη δολοφονία του ιστορικού ηγέτη της Λιβύης.