Εσωτερική διαμάχη στο Facebook σε φόντο αλλαγών

Εσωτερική διαμάχη στο Facebook σε φόντο αλλαγών

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς το Facebook προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του όσον αφορά στη διασπορά ψευδών ειδήσεων, η ενδοσκόπηση για το πώς πρέπει να χειριστεί την προαναφερθείσα απειλή και τη δημόσια κατακραυγή έχει ως αποτέλεσμα την αποχώρηση ενός ανώτατου στελέχους. Η αναμενόμενη έξοδος του Αλεξ Στάμος, του ανώτατου αξιωματούχου πληροφοριών του Facebook, αντικατοπτρίζει τις εντάσεις που μαίνονται στην κορυφή του κοινωνικού δικτύου. Μεγάλο μέρος της εσωτερικής διαμάχης βασίζεται στο κατά πόσον το Facebook θα πρέπει να αποκαλύψει πώς τα κράτη χρησιμοποίησαν με δόλιο τρόπο την πλατφόρμα. Επιπλέον, πυρετώδεις είναι οι ζυμώσεις για τις οργανωτικές αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του 2018 στις ΗΠΑ.

Ο Στάμος, ο οποίος σχεδιάζει να εγκαταλείψει το Facebook τον Αύγουστο, υποστήριξε ότι είναι προτιμότερο να υπάρξουν μεγαλύτερες αποκαλύψεις σχετικά με τη ρωσική εμπλοκή στην πλατφόρμα καθώς και μια προσπάθεια ανασυγκρότησης προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα τα προβλήματα. Συνάντησε όμως αντίσταση από τους συναδέλφους του, όπως δηλώνουν τωρινοί και πρώην εργαζόμενοι στο μέσο.

Ο κ. Στάμος δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει το Facebook αλλά επείσθη να μείνει έως τον Αύγουστο, προκειμένου να επιθεωρήσει τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του. Παράλληλα, η περίοδος αυτή παραμονής του κρίθηκε απαραίτητη επειδή τα στελέχη θεωρούσαν ότι ενδεχόμενη άμεση αναχώρησή του θα είχε αρνητικές συνέπειες. Η ομάδα του, που κάποτε είχε 120 άτομα, σήμερα έχει τρία. Ο Στάμος θα είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος που θα φύγει από το Facebook από τη στιγμή που προέκυψε το θέμα της παραπληροφόρησης στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Οι ηγετικές μορφές στο Facebook, μεταξύ των οποίων ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και η Σέριλ Σάντμπεργκ, επικεφαλής του λειτουργικού της εταιρείας, προσπαθούν να χειριστούν τη σωρεία προβλημάτων που έχουν ανακύψει από την παρέμβαση των Ρώσων στην πλατφόρμα, την αύξηση των πλαστών νέων χρηστών και την αποκάλυψη πως περισσότερα από 50 εκατομμύρια προφίλ συγκεντρώθηκαν από την Cambridge Analytica. Αρκετά στελέχη εκτιμούν ότι η εταιρεία καλά θα κάνει να μην αποκαλύψει άλλα στοιχεία για τη ρωσική ανάμειξη και φέρνουν ως παράδειγμα το Twitter, το οποίο έχει τηρήσει σιγήν ιχθύος στο ζήτημα, με αποτέλεσμα να γλιτώσει τις επικρίσεις. Μία από τις βασικές αιτίες έντασης είναι η σύγκρουση ανάμεσα στο νομικό τμήμα και σε αυτό της ασφάλειας, καθώς το δεύτερο ζητάει μεγαλύτερη διαφάνεια για τον ρόλο των κρατών που χειραγώγησαν το μέσο, ενώ το πρώτο προκρίνει τις επιταγές του μάρκετινγκ και της διατήρησης της θέσης του Facebook στην αγορά.

Οπως ανέφερε ο Στάμος σε ανακoίνωσή του τη Δευτέρα, «αυτά είναι πραγματικά σοβαρά ζητήματα και είχα κάποιες διαφωνίες, μεταξύ των οποίων με άλλα στελέχη». Στο Twitter διευκρίνισε ότι εξακολουθεί να «εργάζεται για το Facebook» και αναγνώρισε ότι ο ρόλος του έχει αλλάξει χωρίς να αναφέρεται στα μελλοντικά του σχέδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή