Βίντεο με το τεράστιο ρήγμα που φαίνεται να χωρίζει την Κένυα στα δύο

Βίντεο με το τεράστιο ρήγμα που φαίνεται να χωρίζει την Κένυα στα δύο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα Daily Nation μέσω βίντεο στο οποίο απεικονίζεται τεράστιο ρήγμα που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα και φαίνεται να χωρίζει την Κένυα στα δύο. 

Ειδικότερα, το ρήγμα που εντοπίστηκε τη Δευτέρα στην Κοιλάδα Ναρόκ μετά από έντονη τεκτονική δραστηριότητα, όπως δήλωσαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ειδικοί επιστήμονες και γεωλόγοι. 

Οπως επισημαίνει η εφημερίδα η τεράστια σχισμή – που έχει βάθος πάνω από 15 μέτρα και πλάτος κοντά στα 20 μέτρα – στην επαρχία Ναρόκ μετέτρεψαν την μέχρι πρότινος γόνιμη πεδιάδα σε άγρια και αφιλόξενη έκταση, ενώ προκλήθηκαν και σοβαρές καταστροφές στο οδικό σύστημα της χώρας, «κόβοντας» στα δύο δρόμους και απειλώντας κατοικημένες περιοχές, οι οποίες εκκενώθηκαν αναγκαστικά. 

Ωστόσο, το εν λόγω ρήγμα δεν είναι παρά ένα από τα δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες «αδύναμα σημεία» της Κοιλάδας του Μεγάλου Ρήγματος, που καλύπτει μεγάλο μέρος της αφρικανικής ηπείρου, από το Κέρας της Αφρικής μέχρι τη Μοζαμβίκη.

Θα σχηματιστεί νέα ήπειρος;

Τέσσερις χώρες στο Κέρας της Αφρικής – η Σομαλία, η μισή Αιθιοπία, η Κένυα και η Τανζανία – αναμένεται να διαχωριστούν από την Αφρική σχηματίζοντας μια νέα ήπειρο – την επονομαζόμενη Σομαλική Πλάκα – σε περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια, αναφέρει η τοπική εφημερίδα Daily Nation, επικαλούμενη γεωλογικές μελέτες. 

Οι τεκτονικές δυνάμεις είναι ισχυρότερες στη βάση της κοιλάδας, αλλά και στην Κένυα υπάρχει έντονη γεωλογική δραστηριότητα, η οποία εστιάζεται γύρω από το ηφαίστειο Σουσουά.

«Η κοιλάδα έχει μακρύ ιστορικό τεκτονικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας», είπε στην κενυάτικη εφημερίδα ο γεωλόγος, Ντέιβιντ Αντέντε. «Παρόλο που το ρήγμα ήταν τεκτονικά αδρανές στο πρόσφατο παρελθόν, ενδέχεται να υπήρξαν πρόσφατα κινήσεις βαθιά στον φλοιό της Γης που προκάλεσαν ζώνες αδυναμίας, οι οποίες εκτείνονται μέχρι την επιφάνεια», πρόσθεσε. «Αυτές οι ζώνες αδυναμίας σχηματίζουν ρωγμές στο έδαφος που συνήθως γεμίζουν με ηφαιστειακή τέφρα, η οποία προέρχεται από το κοντινό Όρος», επεσήμανε ο γεωλόγος. 

Τις εικασίες περί διαχωρισμού της Κένυας έρχεται να διαψεύσει η Γεωλογική Κοινότητα της Κένυας (GSK), η οποία σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι ηφαιστεικό ρήγμα προκλήθηκε από πλημμύρες, οι οποίες «ξέπλεναν» την ηφαστειακή τέφρα. Καθότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα ανάμεσα στα Ορη Λονγκόνοτ και Σουσουά είναι ένα φαινόμενο ετών, έχει δημηιουργήσει υπόγειες σήραγγες και κενά στο έδαφος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT