ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Συμφωνία Πέντε Αστέρων και Κεντροδεξιάς για την προεδρία της Βουλής και της Γερουσίας

25s26italflag1

Το κίνημα Πέντε Αστέρων κατέφερε να πετύχει συμφωνία με την ιταλική Κεντροδεξιά (υπό τον συντονισμό της Λέγκα) για την εκλογή των προέδρων της Βουλής και της Γερουσίας. Οι ψηφοφορίες βρίσκονται σε εξέλιξη και πρόεδρος της Γερουσίας αναμένεται να εκλεγεί η νομικός Ελισαμπέτα Κασελάτι, της Φόρτσα Ιτάλια, ενώ στη Βουλή θα πρέπει να επικρατήσει το στέλεχος των Πέντε Αστέρων, Ρομπέρτο Φίκο.

Η λύση αυτή βρέθηκε έπειτα από σοβαρή ένταση η οποία ξέσπασε, χθες βράδυ, στους κόλπους της κεντροδεξιάς: ο αρχικός υποψήφιος της Κεντροδεξιάς για την προεδρία της Γερουσίας ήταν ο πρώην υπουργός της Φόρτσα Ιτάλια, Πάολο Ρομάνι. Ο γραμματέας της Λέγκα, όμως, Ματτέο Σαλβίνι, χθες το απόγευμα, κατά τη δεύτερη ψηφοφορία, αποφάσισε να αποσύρει την υποστήριξή του από το πρόσωπο του Ρομάνι, και ανακοίνωσε ότι θα στήριζε μια γερουσιαστή της Φόρτσα Ιτάλια.

Στόχος της κίνησης αυτής, σύμφωνα με τη Λέγκα, ήταν να απεμπλακεί η κατάσταση και να μπορέσει να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία για τις προεδρίες του κοινοβουλίου, και με τη στήριξη των Πέντε Αστέρων.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναφέρθηκε αμέσως σε «ρήξη στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς συμμαχίας» και σε «εχθρική πράξη της Λέγκα», η οποία, σύμφωνα με τον πρώην Καβαλιέρε, στοχεύει σε κυβερνητική συνεργασία με τα Πέντε Αστέρια.

Τελικά, έπειτα από μια νύχτα αλλεπάλληλων επαφών και νέα σύσκεψη της Κεντροδεξιάς, σήμερα νωρίς το πρωί, βρέθηκε συμβιβασμός, με την επιλογή της Ελισαμπέτα Κασελάτι, για τη Γερουσία. Είναι σαφές, όμως, ότι το κλίμα, στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης παραμένει τεταμένο και ότι ο ρόλος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει σοβαρά αποδυναμωθεί.

Οι διαβουλεύσεις του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα με τις ιταλικές πολιτικές δυνάμεις, για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, αναμένεται να αρχίσουν μετά το καθολικό Πάσχα, τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.

Πηγή: ΑΠΕ