ΚΟΣΜΟΣ

Δικό της αεροπλανοφόρο κατασκευάζει η Τουρκία

diko-tis-aeroplanoforo-kataskeyazei-i-toyrkia

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η Τουρκία την κατασκευή του πρώτου «πολυεπιχειρησιακού αμφίβιου» πλοίου, του TCG Anadolu, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί μικρό αεροπλανοφόρο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου.

«Περίπου το 90 τοις εκατό του πλοίου βρίσκεται στο τελικό στάδιο της κατασκευής» δήλωσε στη Hurriyet ο Μετίν Καλκαβάν, ο οποίος συμπλήρωσε ότι αμέσως μετά το τέλος αυτής της φάσης θα προστεθούν στο αεροπλανοφόρο και τα τελικά του χαρακτηριστικα.

Μάλιστα, ο ίδιος τονίζει πως το TCG Anadolu αναμένεται να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τη ναυτική ικανότητα της Τουρκίας καθώς όπως είπε θα γίνει η δέκατη χώρα παγκοσμίως που θα έχει ένα τέτοιο πλοίο ενώ σημείωσε πως συνολικά υπάρχουν μόνο 5 με 6 κατασκευαστές.

Το αεροπλανοφόρο, που κατά το 68% έχει κατασκευαστεί στην Τουρκία, αναμένεται να βγει στις θάλασσες τον Φεβρουάριο του 2019 και μετά από τις απαραίτητες δοκιμές θα απορροφηθεί από το τουρκικό ναυτικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως , σύμφωνα με τον Καλκαβάν, το κόστος του εγχειρήματος ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.

Το TCG Anadolu θα έχει μήκος 232 μέτρα και πλάτος 32  μέτρα και ενδείκνυται για επιχειρήσεις μακράς διαρκείας ενώ μπορεί να λειτουργήσει ως επιχειρησιακό κέντρο και ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου.

Πηγή: hurriyetdailynews.com