Μοσχα: Θα απαντήσουμε «κατάλληλα» στις απελάσεις διπλωματών μας

Μοσχα: Θα απαντήσουμε «κατάλληλα» στις απελάσεις διπλωματών μας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μόσχα θα απαντήσει «κατάλληλα» στις ΗΠΑ μετά την απέλαση των Ρώσων διπλωματών και το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιατλ, έκανε γνωστό την Τρίτη το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερκών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ  αποφάσισαν τη Δευτέρα να απελάσουν 60 Ρώσους διπλωμάτες, ακολουθώντας την πολιτική αρκετών κρατών της Ε.Ε. και σε αντίποινα για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην Ρώσου κατάσκοπου Σκριπάλ στη Βρετανία με νευροτοξίνη για την οποία κατηγορούν τη Μόσχα.

Το ρωσικό υπουργείο, αναφέρει ακόμη στην ανακοίνωσή του ότι οι χώρες που «δείχνουν» τη Μόσχα ως τον βασικό υπαίτιο για την δηλητηρίαση του Σκριπάλ και της κόρης του δεν έχουν ακόμη καταθέσει κανένα ουσιαστικό στοιχείο που να στηρίζει την κατηγορία αυτή.

«Όταν ζητάνε από έναν ή δύο διπλωμάτες να εγκαταλείψουν αυτή ή την άλλη χώρα, μουρμουρίζοντας δικαιολογίες στο αυτί, γνωρίζουμε επακριβώς ότι αυτό είναι αποτέλεσμα κολοσσιαίων πιέσεων, κολοσσιαίου εκβιασμού, τα οποία αποτελούν δυστυχώς το βασικό όπλο της Ουάσινγκτον στη διεθνή σκηνή», κατήγγειλε ο ίδιος Λαβρόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Τασκένδη, η οποία μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

Ο  ρωσικός Τύπος καταγγέλλει έναν νέο «Ψυχρό Πόλεμο»

Ο ρωσικός Τύπος εκτιμά σήμερα πως οι συντονισμένες απελάσεις ρώσων διπλωματώ βυθίζουν τις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και τους Δυτικούς σε μια νέα «περίοδο Ψυχρού Πολέμου».

Πρόκειται για ένα «ρωσοφοβικό flashmob», είναι ο τίτλος της Ιζβέστια, όπου flashmob είναι η ξαφνική συγκέντρωση κόσμου σ' ένα σημείο, συνήθως με ραντεβού που ορίζεται στο Ίντερνετ. Η εφημερίδα Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα υπενθυμίζει πως «ουδέποτε μέχρι τώρα είχαν υπάρξει συντονισμένες απελάσεις».

«Η σχέση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση εισέρχεται σε μια περίοδο πλήρους Ψυχρού Πολέμου», συνοψίζει ο αναλυτής Φιοντόρ Λουκιάνοφ στις σελίδες της εφημερίδας «Βεντομόστι» εκτιμώντας πως οι απελάσεις «είναι ιδιαίτερα καταστροφικές για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις».

«Αυτό δεν είναι το τέλος της κλιμάκωσης, είναι σαφές ότι θα επιδεινωθεί, περιμένουμε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα απ' ό,τι πριν, οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας», προειδοποιεί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Κομερσάντ, αυτά «τα μέτρα χωρίς προηγούμενο αυστηρότητας (…) δεν είναι παρά μια νέα επιδέινωση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τους Δυτικούς».

Για τον ανεξάρτητο ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας, «όλη η πολιτική της Ρωσίας από το 2014 επικεντρώνει την ενέργειά της στην αυτοκαταστροφή». Ο ραδιοσταθμός αναφέρεται στη χρονιά της προσάρτησης της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα, την οποία ακολούθησε σειρά δυτικών κυρώσεων.

«Όσο περισσότερο κακή είναι η σχέση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, τόσο καλύτερα είναι ο πρόεδρος» Βλαντίμιρ Πούτιν, διαβεβαιώνει η Ηχώ της Μόσχας. «Αν βρίσκεσαι μέσα σε μια πολιορκημένη ακρόπολη, οφείλεις να προκαλείς διαρκώς επιθέσεις (…) διαφορετικά η νομιμότητά σου έχει χαθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή