ΚΟΣΜΟΣ

Κατευναστικές κινήσεις ΗΠΑ προς Αγκυρα

29s1erd

Συνεδρίασε χθες επί περίπου τέσσερις ώρες το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας. Στο ανακοινωθέν της Αγκυρας γίνεται αναφορά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας των οργανώσεων PKK/PYD/YPG, DEAS και FETO/PDY. Επίσης, τέθηκαν επί τάπητος οι εξελίξεις στο Αφρίν. Αναφέρεται, συγκεκριμένα, ότι οι κάτοικοι της Συρίας και ο Στρατός Ελεύθερης Συρίας υποστήριξαν την επιχείρηση στο Αφρίν. Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι στη Συρία το κουρδικό κίνημα συνεργάζεται με το Ισλαμικό Κράτος. Τέλος, στο ανακοινωθέν σημειώνεται ότι η Τουρκία θα αναλάβει δράση εάν οι Κούρδοι μαχητές δεν αποσυρθούν αμέσως από την περιοχή Μανμπίτζ (Ιεράπολη) της Συρίας και τις περιοχές της χώρας ανατολικά του Ευφράτη.

Στη διαφιλονικούμενη πόλη Μανμπίτζ, στη βόρεια Συρία, θα κριθεί το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Αυτό προδίδουν οι συστηματικές προσπάθειες εκπροσώπων των δύο χωρών, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ώστε να βρεθεί συναινετική λύση που θα αποτρέψει το ενδεχόμενο της ρήξης, ακόμη και στο στρατιωτικό επίπεδο, μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων.

Οπως ανακοίνωσε, χθες, η Αγκυρα, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Ουμίτ Γιαλτσίν θα μεταβεί αύριο στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν. Κεντρικό αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι η τουρκική αξίωση για εκδίωξη της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, που ελέγχει τη Μανμπίτζ, από τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται εκεί. Σε διαφορετική περίπτωση, η Τουρκία έχει απειλήσει ότι θα αναλάβει η ίδια δράση εναντίον των Κούρδων, ρισκάροντας σύγκρουση με τις ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί προσφέρουν βοήθεια στην YPG, η οποία αποτέλεσε τον πολιορκητικό κριό του διεθνούς συνασπισμού στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις δήλωσε ότι «υπάρχει ανοικτός διάλογος (των ΗΠΑ) με την Τουρκία» για τη Μανμπίτζ και ότι «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι τώρα». Σημείωσε, πάντως, ότι παρά τις απειλές που έχουν εκτοξευθεί από την Αγκυρα, τα τουρκικά στρατεύματα δεν έχουν αρχίσει να μετακινούνται προς την πόλη.

Σε άλλα σημεία των δηλώσεών του στους δημοσιογράφους, ο επικεφαλής του Πενταγώνου έκανε κινήσεις καλής θέλησης προς την Αγκυρα, την οποία περιέγραψε ως «σύμμαχο της Αμερικής στο ΝΑΤΟ». Αφού επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση ότι το ΡΚΚ είναι τρομοκρατική οργάνωση, αναγνώρισε ότι η παρουσία ενόπλων της κουρδικής, αποσχιστικής οργάνωσης στο όρος Σιντζάρ, στα σύνορα Συρίας – Ιράκ, αποτελεί κίνδυνο για την Τουρκία.

Επικοινωνία με Μακρόν

Ως μήνυμα κατευνασμού της Τουρκίας ερμηνεύεται και η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Μακρόν. Ο Αμερικανός πρόεδρος συζήτησε, μεταξύ άλλων, με τον Γάλλο ομόλογό του τις εξελίξεις στη Συρία και «τόνισε την ανάγκη να ενταθεί η συνεργασία με την Τουρκία, σχετικά με τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.