ΚΟΣΜΟΣ

Ατύχημα σε πυρηνικό σταθμό στην Ρουμανία

pyriniko

Ατύχημα σε πυρηνικό σταθμό της Τσερναβόντα στην Ρουμανία σημειώθηκε σήμερα το πρωί, όταν ο δεύτερος  αντιδραστήρας από το εθνικό σύστημα ενέργειας αποσυνδέθηκε αυτόματα από το ηλεκτρικό δίκτυο μετά από σφάλμα στο ηλεκτρικό σύστημα, σύμφωνα με ανακοινωσή της εταιρείας Nuclearelectrica που διαχειρίζεται τον σταθμό.

«Η S.N. Nuclearelectrica (SNN) ανακοινώνει πως η Μονάδα 2 του πυρηνικού σταθμού της Τσερναβόντα αποσυνδέθηκε αυτομάτως από το εθνικό σύστημα ενέργειας (SEN) το πρωί της 29ης Μαρτίου 2018, έπειτα από μια δυσλειτουργία» στο μη πυρηνικό ηλεκτρικό σύστημα, αναφέρει η εταιρεία, προσθέτοντας πως ειδικοί ερευνούν τα αίτια και θα προβούν στις κατάλληλες επισκευές.

Η εταιρεία υπογραμμίζει πως η αποσύνδεση του αντιδραστήρα από το εθνικό σύστημα ενέργειας δεν δημιούργησε κανέναν κίνδυνο για την πυρηνική ασφάλεια.

Η ίδια προσθέτει πως δεν είχε καμιά επίπτωση στο προσωπικό, τον πληθυσμό και το περιβάλλον.

Νωρίτερα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι  η πρώτη μονάδα ισχύος της Τσερναβόντα έκλεισε στις 09:20 π.μ. στις 25 Μαρτίου 2018. Η δεύτερη μονάδα ισχύος του πυρηνικού σταθμού μείωσε την ισχύ της στο 55% (περίπου 300 MW). 

Στις 26 Μαρτίου η εταιρεία ανέφερε ότι η δεύτερη μονάδα επανήλθε σε πλήρη ισχύ, αφού διακόπηκε για αντικατάσταση εξαρτήματος κινητήρα αντλίας.