Εκκληση να μην εκδοθεί στην Ισπανία ο Πουτζντεμόν

Εκκληση να μην εκδοθεί στην Ισπανία ο Πουτζντεμόν

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όλο και μεγαλύτερες πολιτικές διαστάσεις παίρνει το ζήτημα της έκδοσης του πρώην Καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν, με τον δικηγόρο του να ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να ανακοινώσει «άμεσα» πως δεν πρόκειται να εγκρίνει μια έκδοση του πρώην Καταλανού προέδρου στην Ισπανία.

Αφορμή για το αίτημα είναι οι ρυθμίσεις του νόμου που αφορά στη διεθνή δικαστική συνδρομή: ακόμη και αν το δικαστήριο αποφασίσει την έκδοση ενός ατόμου σε ένα ξένο κράτος, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί χωρίς προηγούμενη έγκριση είτε της κυβέρνησης γερμανικού κρατιδίου είτε της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Βερολίνο.

Δεδομένης της σημασίας της υπόθεσης, αρμόδια στην προκειμένη περίπτωση είναι η υπουργός Δικαιοσύνης, Καταρίνα Μπάρλεϊ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, τουλάχιστον βάσει όσων υποστηρίζει ο Γερμανός δικηγόρος του κ. Πουτζντεμόν, Βόλφγκανγκ Σόμπουργκ. Ο ποινικολόγος είναι πρώην μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης όπως και του ανωτάτου Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Καρλσρούη και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ειδικούς του διεθνούς δικαίου.

Μιλώντας σε γερμανικά ΜΜΕ, ο κ. Σόμπουργκ δηλώνει πως θα πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν η διαδικασία έκδοσης του Κάρλες Πουτζντεμόν, προκειμένου να μην μεταφερθεί μια σύγκρουση που αφορά το εσωτερικό της Ισπανίας σε γερμανικό έδαφος. Αναφερόμενος δε στο ισπανικό ένταλμα έκδοσης, ο Γερμανός νομικός το χαρακτηρίζει «ανακριβές» και «πρόχειρο», τονίζοντας μάλιστα ότι φέρει δύο επιγραφές («Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης» και «Διεθνές Ένταλμα Σύλληψης»).

Επίσης, ο νομικός χαρακτηρίζει «αβάσιμη» την κατηγορία ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόν παρότρυνε σε άσκηση βίας και «τυχοδιωκτική» την κατηγορία για «διαφθορά», επειδή ξόδεψε δημόσιο χρήμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας. Μάλιστα, σε περίπτωση που δεν αποφυλακιστεί σύντομα ο πελάτης του, ο Βόλφγκανγκ Σόμπουργκ σκοπεύει να προσφύγει στο ανώτατο γερμανικό δικαστήριο.

Πάντως, σε δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Die Welt, το 51% των Γερμανών απορρίπτει την έκδοση του Κάρλες Πουτζντεμόν στην Ισπανία και μόνο ένα 35% την επικροτεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT