Η Μόσχα απαντά με απελάσεις

Η Μόσχα απαντά με απελάσεις

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Η Ρωσία έδωσε χθες στην Ουάσιγκτον περιθώριο 48 ωρών για να κλείσει το αμερικανικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη, κατ’ αντιστοιχίαν με το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ από τις ΗΠΑ, προ ολίγων ημερών. Συνολικά η Ρωσία απελαύνει 150 διπλωμάτες των 24 χωρών οι οποίες απέλασαν, τις τελευταίες ημέρες, ισάριθμους δικούς της διπλωμάτες. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε χθες τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Μόσχα Τζον Χάντσμαν και τον ενημέρωσε ότι έως τις 5 Απριλίου οφείλουν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία 60 Αμερικανοί διπλωμάτες – όσοι και οι Ρώσοι που είχαν απελάσει στις αρχές της εβδομάδας οι ΗΠΑ. Ο Ρώσος υπουργός ανήγγειλε επίσης ότι η ρωσική αντίδραση θα είναι ίδια και απέναντι στις υπόλοιπες 23 χώρες που απήλασαν Ρώσους διπλωμάτες και οι οποίες θα χάσουν 90 διπλωμάτες.

Η ρωσική αντίδραση της «πληρωμής με το ίδιο νόμισμα» (quid pro quo), προαναγγελθείσα και συνήθης σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν παύει να δηλώνει το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις Δύσης – Ρωσίας. Οι διπλωμάτες είναι τα μάτια και τα αυτιά μιας χώρας στο έδαφος της άλλης και η αποχώρησή τους πλήττει τις δυνατότητες επικοινωνίας και εκτόνωσης κρίσεων. Σε συνδυασμό με την αχρήστευση άλλων μηχανισμών εκτόνωσης κρίσεων, η εικόνα είναι «πολύ ανησυχητική», σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, υπήρχαν μηχανισμοί επικοινωνίας και ελέγχου, ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση επεισοδίων και να διασφαλιστεί ότι οι εντάσεις δεν θα έφευγαν εκτός ελέγχου. Αυτοί οι μηχανισμοί έχουν διαλυθεί», είπε ο Γκουτέρες. «Πιστεύω ότι είναι εκ νέου αναγκαίοι». Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προσέθεσε ότι, σε αντίθεση με τον Ψυχρό Πόλεμο, στον οποίο κυριαρχούσαν δύο υπερδυνάμεις, τώρα υπάρχουν «πολλοί περισσότεροι παίκτες που είναι σχετικά ανεξάρτητοι, με σημαντικό ρόλο σε πολλές συγκρούσεις και γνωστούς κινδύνους κλιμάκωσης».

Οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποτέλεσαν συντονισμένη δυτική αντίδραση στην υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στη Βρετανία στις 4 Μαρτίου. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις δικής της εμπλοκής, ενώ χθες ο Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει την Τρίτη το αρμόδιο όργανο του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, ο οποίος ερευνά την υπόθεση.

Εξάλλου, χθες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προανήγγειλε μέτρα οικονομικής φύσεως εις βάρος του Ρώσου προέδρου Πούτιν και του περιβάλλοντός του. Σε αυτά μπορεί να συμπεριληφθεί το «πάγωμα» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στη Βρετανία και η βρετανική εκδοχή του αμερικανικού νόμου Μαγκνίτσκι, ο οποίος απαγορεύει σε συγκεκριμένους Ρώσους ισχυρούς να εισέλθουν στις ΗΠΑ ή να χρησιμοποιήσουν το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή