Κρίση στο Κόσοβο μετά την απέλαση των έξι Τούρκων

Κρίση στο Κόσοβο μετά την απέλαση των έξι Τούρκων

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Προβληματισμό για τον ρόλο της Αγκυρας στο Κόσοβο και ειδικά της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ αλλά και αντιδράσεις για την πλήρη κατάλυση του κράτους δικαίου στη βαλκανική χώρα προκαλεί η προχθεσινή σύλληψη έξι Τούρκων υπηκόων, εκπαιδευτικών που συνδέονται με τα σχολεία Mehmet Akif, που χρηματοδοτούνται από το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η υπόθεση και πάνω απ’ όλα η άμεση έκδοσή τους στην Τουρκία χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες, εξώθησε τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Ράμους Χαραντινάι να αποπέμψει χθες τον υπουργό Εσωτερικών και τον αρχηγό της μυστικής υπηρεσίας διότι ενήργησαν χωρίς να τον ενημερώσουν, όπως αποκάλυψε.

Ο πρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου, Κάντρι Βέσελι, εξέφρασε την ανησυχία του για τη συμπεριφορά των υπηρεσιών ασφαλείας. «Τέτοιες ενέργειες στις οποίες δεν τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες προκαλούν σοβαρές υποψίες για τη δράση των υπηρεσιών που εμπλέκονται», αναφέρει στη δήλωση του ο Κάντρι Βέσελι. Η εφημερίδα Gazzeta expres αποκαλύπτει ότι η όλη επιχείρηση διοργανώθηκε από τη μυστική αστυνομία του Κοσόβου σε συνεργασία με τη συνοριακή αστυνομία και με τη βοήθεια και την επιμελητειακή υποστήριξη της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Προκειμένου να παρακαμφθεί η νόμιμη διαδικασία για την έκδοσή τους, αποδόθηκε στους συλληφθέντες ο χαρακτηρισμός «πρόσωπα υψηλού κινδύνου», κάτι που, σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν πρόκειται για ξένους, δεν υποχρεώνει τη συνοριακή αστυνομία να δικαιολογήσει τους λόγους απέλασης. Ο δικηγόρος του ενός από τους συλληφθέντες, Αντεμ Βόξι, με δήλωσή του στα ΜΜΕ αναφέρει ότι οι Τούρκοι υπήκοοι συνελήφθησαν από τη συνοριακή αστυνομία την ώρα που πήγαιναν στη δουλειά τους. Υποστηρίζει δε ότι το πρόβλημα με την άδεια παραμονής που επικαλέστηκε η συνοριακή αστυνομία για την ανάκλησή της και την απέλαση/έκδοσή τους στην Τουρκία επινοήθηκε για να αποκλειστεί από τη διαδικασία η Δικαιοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή