Ανοικτές οι ιρλανδικές παμπ τη Μ. Παρασκευή

Ανοικτές οι ιρλανδικές παμπ τη Μ. Παρασκευή

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΟΥΒΛΙΝΟ. Για πρώτη φορά τον τελευταίο αιώνα, οι παμπ της Ιρλανδίας άνοιξαν χθες, Μεγάλη Παρασκευή των ρωμαιοκαθολικών, δείγμα της απομάκρυνσης της χώρας από τις επιταγές της Εκκλησίας. Η αλλαγή του νόμου δεν βρήκε σύμφωνους όλους τους ιδιοκτήτες παμπ, καθώς κάποιοι είδαν να χάνεται η μία από τις δύο αργίες που απολαμβάνουν όλη τη χρονιά (η άλλη είναι τα Χριστούγεννα).

Αντιθέτως, η ομοσπονδία ιδιοκτητών παμπ (VFI) τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της κατάργησης της αργίας, υπολογίζοντας ότι οι χθεσινές πωλήσεις επρόκειτο να αυξήσουν τον τζίρο τους κατά 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7 εκατ. θα κατευθυνθούν στα δημόσια ταμεία. «Η απαγόρευση της Μεγάλης Παρασκευής προέρχεται από μια άλλη εποχή», είπε ο επικεφαλής της ομοσπονδίας Πάντρεγκ Κρίμπεν. «Οπως όλες οι επιχειρήσεις για τις οποίες δεν υπήρχε ποτέ απαγόρευση, οι παμπ έχουν τώρα την ευκαιρία να ανοίξουν».

Ως χθες το απόγευμα δεν ήταν σαφές αν οι προβλέψεις του τζίρου επαληθεύθηκαν ή αν οι Ιρλανδοί έμειναν πιστοί στην παράδοση, που θέλει τη Μεγάλη Παρασκευή να είναι ημέρα για οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις στα σπίτια.

Πάντως, στη μικρή πόλη της περιφέρειας Κορκ, Νιουμάρκετ, οι ιδιοκτήτες των έξι παμπ συνεννοήθηκαν να τηρήσουν την αργία. «Εχουμε μόνο δύο ημέρες αργία τον χρόνο, Χριστούγεννα και Μεγάλη Παρασκευή, και θέλουμε να τις τηρήσουμε. Θέλουμε να τις περνάμε με τις οικογένειές μας», είπε στο BBC ο ιδιοκτήτης του «Σκάνλον’ς Μπαρ» Τζον Σκάνλον.

Αλλοι αντιμετώπισαν το ζήτημα από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας και της ανάγκης για μείωση της κατανάλωσης οινοπνεύματος. «Δηλαδή λέτε ότι οι μόνοι τουρίστες που θέλουμε είναι αυτοί που δεν μπορούν να κρατηθούν 24 ώρες χωρίς να αγοράσουν αλκοόλ σε δημόσιο χώρο;» είπε στη σχετική συζήτηση στη Βουλή, τον Ιανουάριο, η ανεξάρτητη βουλευτής Μορίν Ο Σάλιβαν. «Εγώ νομίζω ότι χρειαζόμαστε μερικές ακόμη Μεγάλες Παρασκευές μέσα στη χρονιά».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή