ΚΟΣΜΟΣ

Τοξικό νέφος σε πόλη βορειοδυτικά της Μόσχας

toxiko-nefos-se-poli-voreiodytika-tis-moschas-2242153

ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα κηρυχθεί η πόλη Βολοκολάμσκ στα βορειοδυτικά της Μόσχας, σύμφωνα με ανακοινώσεις Ρώσων αξιωματούχων στον απόηχο διαδηλώσεων χιλιάδων πολιτών για τις σωματικές βλάβες από τοξικά αέρια που εκπέμπονται από χωματερή σε κοντινή περιοχή.

Πρόκειται για τη βλαβερή χημική ένωση του υδροθείου, το οποίο ξεπέρασε τουλάχιστον κατά 10 φορές το επιτρεπόμενο όριο την Πέμπτη στον ατμοσφαιρικό αέρα της πόλης, με τους κατοίκους να αναφέρουν πως η κατάσταση είναι αρκετά χειρότερη.

Οι διοργανωτές της διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη έξω από το δημαρχείο της πόλης, αναφέρουν πως σε αυτή συμμετείχαν περίπου 6.000 άτομα, τη στιγμή που οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τις 23.000. Στην κρίσιμη ανακοίνωση προέβη ενώπιον του οργισμένου πλήθους ο τοπικός ηγέτης Αντρέι Βικάρεφ, ο οποίος αντικατέστησε τον Γιεβγκένι Γκαβρίλοφ, που αποπέμφθηκε από τον κυβερνήτη της περιοχής Αντρέι Βορόμπιοφ την προηγούμενη εβδομάδα.

Το γεγονός ότι μια ρωσική πόλη κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρέχει σε αυτήν το δικαίωμα να λάβει χρηματοδότηση από τους κεντρικούς κυβερνητικούς πόρους με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες προσωρινής στέγασης, ιατρικής βοήθειας και εξοπλισμού. Παράλληλα, σε ορισμένες περιπτώσεις συνεπάγεται την απαγόρευση μετακίνησης για τους κατοίκους και την ακύρωση εξωτερικών εκδηλώσεων.

Ο δήμαρχος Πιοτρ Λαζάρεφ δήλωσε πως οι μητέρες με παιδιά μικρής ηλικίας θα μεταφερθούν σε κατάλληλα κέντρα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Παράλληλα, οι κάτοικοι θα «λάβουν εξατομικευμένα προστατευτικά υλικά», ενώ «το σχέδιο είναι να εγκατασταθούν λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας στα σχολεία», καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία έχει την ικανότητα να διασπάσει το υδρόθειο και να ενισχύσει τη φυσική παραγωγή βιταμίνης D από το ανθρώπινο σώμα.

Η χωματερή στο Γιάντροβο βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα έξω από την πόλη Βολοκολάμσκ, ενώ οι τοπικές αρχές έχουν απορρίψει τα αιτήματα πολιτών για τη διακοπή λειτουργίας της. Στις 21 Μαρτίου, 57 παιδιά που υπέφεραν από ναυτία και κεφαλαλγίες διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο.