Εθνική συγκίνηση στην τελετή μνήμης του Αρνό Μπελτράμ

Εθνική συγκίνηση στην τελετή μνήμης του Αρνό Μπελτράμ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα εθνικής συγκίνησης και με την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η τελετή στη μνήμη του ήρωα της ομηρίας στην πόλη Τρεμπ της νότιας Γαλλίας, αντισυνταγματάρχη της χωροφυλακής Αρνό Μπελτράμ. Λίγες ώρες αργότερα, χιλιάδες Παριζιάνοι συμμετείχαν σε πορεία κατά του αντισημιτισμού, με αφορμή τη δολοφονία της 85χρονης Εβραίας και επιζήσασας του Ολοκαυτώματος, Μιρέγ Νολ, απορρίπτοντας έμπρακτα και ηχηρά κάθε μορφή εξτρεμισμού.

Το βράδυ της 23ης Μαρτίου, ο Μπελτράμ ζητεί από τη διοίκηση της χωροφυλακής να συντονίσει ο ίδιος τις διαπραγματεύσεις με τον Ραντουάν Λακντίμ, ο οποίος έχει οχυρωθεί στο εσωτερικό του πολυκαταστήματος Super U της πόλης Τρεμπ, κρατώντας περισσότερους από 15 ομήρους.

Παραβιάζοντας κάθε κανόνα, ο Μπελτράμ ζητεί από τον Λακντίμ να απελευθερώσει γυναίκα όμηρο, προσφέροντας τον εαυτό του σε αντάλλαγμα. Ο αντισυνταγματάρχης εξασφαλίζει τη συμφωνία του Λακντίμ και εισέρχεται στο πολυκατάστημα, έχοντας παραδώσει το υπηρεσιακό του όπλο και το κινητό του τηλέφωνο. Ο έμπειρος Μπελτράμ «ξεγελάει» τον Λακντίμ, αφήνοντας το κινητό του τηλέφωνο ανοικτό και επιτρέποντας έτσι στις Αρχές να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του Super U.

Κατά τη διάρκεια της ομηρίας του, ο Μπελτράμ προσπαθεί ανεπιτυχώς να ηρεμήσει τον Λακντίμ. Ο δράστης, όμως, ευρισκόμενος σε κατάσταση πανικού και αφού έχει πυροβολήσει έναν πελάτη και τον κρεοπώλη του πολυκαταστήματος, τραυματίζει τον χωροφύλακα πυροβολώντας τον στα πόδια, προτού του καταφέρει θανάσιμο πλήγμα στον λαιμό με μαχαίρι.

Γεννημένος το 1973 έξω από το Παρίσι, ο Μπελτράμ εισέρχεται στις τάξεις του πυροβολικού, ως δόκιμος αξιωματικός το 1995. Η μεγάλη του ικανότητα αναγνωρίζεται αμέσως και του επιτρέπει να ενταχθεί στην επίλεκτη πυροβολαρχία αλεξιπτωτιστών, ως ιχνηλάτης. Το 1999, οι ανώτεροί του εξαίρουν το «πνεύμα επιμονής και αποφασιστικότητας απέναντι σε κάθε κακουχία» του νέου αξιωματικού.

Στη Βαγδάτη

Η δίψα του Μπελτράμ για δράση τον οδηγεί στη χωροφυλακή και τις ειδικές δυνάμεις του παραστρατιωτικού σώματος, γνωστές με το ακρωνύμιο GIGN. Το 2005 αναλαμβάνει το κλιμάκιο χωροφυλακής της γαλλικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, σε μία περίοδο ιδιαίτερου κινδύνου για κάθε δυτικό κάτοικο της εξεγερμένης ιρακινής πρωτεύουσας. Μερικούς μήνες αργότερα, ο Μπελτράμ παρασημοφορείται για επιτυχημένη αλλά ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη επιχείρηση, που καταλήγει με την απελευθέρωση Γάλλου ομήρου από τα χέρια σιιτών εξτρεμιστών.

Οι μεταθέσεις του Μπελτράμ επιβεβαιώνουν τις ικανότητές του και την εμπιστοσύνη που τρέφει για το πρόσωπό του η διοίκηση της χωροφυλακής. Σε ηλικία 44 ετών, ο Μπελτράμ διορίζεται διοικητής των δυνάμεων χωροφυλακής του νομού της Οντ, με έδρα τη μεσαιωνική πόλη της Καρκασόν.

Θρησκευτική αφύπνιση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει, επίσης, η πνευματική εξέλιξη του Μπελτράμ, ο οποίος βιώνει θρησκευτική αφύπνιση, ύστερα από δεκαετίες αγνωστικισμού. Παρότι ο Μπελτράμ μεγαλώνει σε καθολική οικογένεια, απομακρύνεται από την εκκλησία, για να μυηθεί στον τεκτονισμό από συναδέλφους του στη χωροφυλακή. Οι πνευματικές ανησυχίες του παρασημοφορημένου αξιωματικού δεν ικανοποιούνται, όμως, μέσα στο αυστηρά υλιστικό πνεύμα της μασονίας και για τον λόγο αυτό ο Μπελτράμ επιδιώκει –και επιτυγχάνει– να συνδυάσει το μυστικιστικό πνεύμα του καθολικισμού με την καρτεσιανή λογική και ηθική της μασονίας. Μιλώντας στην εφημερίδα Le Figaro, η χήρα του Μπελτράμ, Μαριέλ, προσπαθεί να εξηγήσει τα κίνητρα του συζύγου της: «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τη θυσία του, αν τη διαχωρίσουμε από τη θρησκευτική του πίστη. Η κίνησή του να ανταλλάξει τον εαυτό του με όμηρο ήταν βαθιά χριστιανική, αλλά και σύμφωνη με τις μασονικές αρχές της ανθρώπινης αλληλεγγύης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT