Εκδοση Πουτζντεμόν προτείνει η εισαγγελία

Εκδοση Πουτζντεμόν προτείνει η εισαγγελία

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ενα βήμα πιο κοντά στην αναμέτρηση με την ισπανική δικαιοσύνη είναι από χθες ο έκπτωτος πρόεδρος της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, μετά την υιοθέτηση του ισπανικού αιτήματος έκδοσης από την εισαγγελία του Σλέσβιχ Χόλσταϊν. Παράλληλα, η εισαγγελία υποστήριξε ότι απαιτείται η συνεχής κράτηση του 55χρονου, καθώς υπάρχει κίνδυνος να διαφύγει.

Ο Πουτζντεμόν συνελήφθη την περασμένη Κυριακή, όταν το αυτοκίνητό του εισήλθε στη Γερμανία από τη Δανία, με κατεύθυνση προς το Βέλγιο.

Στην έκθεσή της, η εισαγγελία του κρατιδίου Σλέσβιχ Χόλσταϊν υποστήριξε ότι οι κατηγορίες που βαραίνουν τον Πουτζντεμόν «έχουν συγκρίσιμες αναλογίες με το γερμανικό δίκαιο».

Η εισαγγελία ανέφερε ότι το αίτημα έκδοσης είναι αποδεκτό, επειδή οι κατηγορίες της εξέγερσης περιλαμβάνουν τη διενέργεια αντισυνταγματικού δημοψηφίσματος, στο οποίο θα μπορούσαν να είχαν εκδηλωθεί βίαιες συγκρούσεις.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, το αδίκημα της εξέγερσης, για το οποίο κατηγορείται ο Πουτζντεμόν, αναλογεί στο γερμανικό δίκαιο με το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας.

Η δεύτερη κατηγορία, της κατάχρησης δημοσίου χρήματος για την οργάνωση του δημοψηφίσματος, επίσης έχει ανάλογο στη Γερμανία. Ερωτηθείς για την εξέλιξη, ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι δήλωσε ότι δεν σχολιάζει δικαστικές υποθέσεις. «Είμαστε χώρες που τρέφουν βαθύτατο σεβασμό προς το κράτος δικαίου και τη διάκριση των εξουσιών», είπε ο Ραχόι. Η υπόθεση βρίσκεται στο ανώτατο δικαστήριο του κρατιδίου Σλέσβιχ Χόλσταϊν, που έχει στη διάθεσή του 60 ημέρες για να απαντήσει.

Ασκηση έφεσης

Τη Δευτέρα, η νομική ομάδα του Πουτζντεμόν άσκησε έφεση εναντίον της κατηγορίας της εξέγερσης, στο ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας, υποστηρίζοντας ότι ο έκπτωτος πρόεδρος δεν διέπραξε βίαιες ενέργειες, ως εκ τούτου δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία αυτή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή