Αντόνιο Ταγιάνι: «Κόκκινη γραμμή» η χρήση χημικών στη Συρία – Δεν μπορεί να μένει ατιμώρητη

Αντόνιο Ταγιάνι: «Κόκκινη γραμμή» η χρήση χημικών στη Συρία – Δεν μπορεί να μένει ατιμώρητη

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταδικάζουν πλήρως τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, οι πολιτικοί ηγέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την έκτακτη σύνοδο που πραγματοποείται σήμερα στο Στρασβούργο, με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι να αναφέρει, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ότι η χρήση χημικών «αποτελεί κόκκινη γραμμή και δεν μπορεί να μένει ατιμώρητη».

Ο κ. Ταγιάνι υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «το κοινοβούλιο πρέπει να τονίσει ξεκάθαρα ότι η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη, αντιπροσωπεύει μια κόκκινη γραμμή και δεν μπορεί να μένει ατιμώρητη». 

«Η δραματική κατάσταση πρέπει να διαλύσει τις όποιες τυχόν αμφιβολίες υπάρχουν σχετικά με την ανάγκη και τον επείγοντα χαρακτήρα της οικοδόμησης μιας ολοένα και πιο στοχευμένης κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Η τρέχουσα συζήτηση σχετικά με τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό θα δείξει την προθυμία μας να διαθέσουμε τους πόρους που απαιτούνται για να καταστεί η ΕΕ ένας πραγματικός παγκόσμιος παράγοντας», πρόσθεσε. 

Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδίκασαν με τη σειρά τους τη χρήση χημικών όπλων. Οι περισσότεροι εξέφρασαν τη στήριξή τους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας, προκειμένου να σταματήσουν τα εγκλήματα πολέμου του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ, ενώ ορισμένοι κατέκριναν τη στρατιωτική παρέμβαση για το ό,τι δεν έλαβε διεθνή εντολή.

Η αποκλιμάκωση της κατάστασης και οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη συμμετοχή όλων των παραγόντων και με επικεφαλής τον ΟΗΕ πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν, τόνισαν οι ευρωβουλευτές.

Για το μέλλον της Ευρώπης μίλησε ο Μακρόν

Στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου μίλησε και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είναι μάλιστα ο τέταρτος Ευρωπαίος ηγέτης που συζήτησε το μέλλον της Ευρώπης με τους ευρωβουλευτές. Κατά την ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων  ότι «απάντηση στο αυταρχισμό δεν πρέπει να είναι μια ολοκληρωτική δημοκρατία αλλά η κυριαρχία της δημοκρατίας». 

Ο  κ. Ταγιάνι και ο Γάλλος Πρόεδρος είχαν νωρίτερα σήμερα διμερή συνάντηση. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε πριν την συζήτηση στην ολομέλεια, ο κ. Μακρόν σημείωσε ότι «τώρα είναι η ώρα που αποφασίζεται η μοίρα της Ευρώπης», ενώ εξέφρασε την επιθυμία του η Ε.Ε. «να προχωρήσει με όσους επιθυμούν να πάνε μπροστά και όσοι δεν ακολουθήσουν, πρέπει να αποδεχτούν ότι θα μείνουν στο περιθώριο της Ευρώπης».

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία και Γερμανία πρόκειται να συμφωνήσουν σε μεταρρυθμιστικές προτάσεις για την Ε.Ε. μέχρι τον Ιούνιο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί την Πέμπτη με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή