Τουρκία: Εκτός η Ακσενέρ, συζήτηση για τον Γκιουλ

Τουρκία: Εκτός η Ακσενέρ, συζήτηση για τον Γκιουλ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εκλογικός  αιφνιδιασμός που επέλεξε ο Ερντογάν δεν δίνει στους πολιτικούς αντιπάλους τον χρόνο να οργανωθούν, ενώ αφήνει το κόμμα Ιγί (διάσπαση του εθνικιστικού MHP) της Μεράλ Ακσενέρ εκτός εκλογικής διαδικασίας. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, προκειμένου να συμμετάσχει ένα κόμμα στις βουλευτικές εκλογές, πρέπει να έχει ολοκληρώσει το συνέδριό του τουλάχιστον έξι μήνες πριν από τη διεξαγωγή τους. Το Ιγί θεωρείται πιθανός σύμμαχος του ρεπουμπλικανικού CHP. Η Ακσενέρ μπορεί παρ’ όλα αυτά να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές, υπό την προϋπόθεση ότι θα συλλέξει 100.000 υπογραφές υποστήριξης, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι ίσως θα μπορούσε να συσπειρώσει γύρω της τους αντιπάλους του Ερντογάν, αν φυσικά υπάρξει δεύτερος γύρος. Ο ηγέτης του Κόμματος της Ευημερίας (Σααντέτ) Τεμέλ Καραμολάογλου εμφανίστηκε εν τω μεταξύ έτοιμος να συναντηθεί με τον τέως πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, προκάτοχο του Ταγίπ Ερντογάν από το 2007 έως το 2014. Το κόμμα έχει επανειλημμένως αφήσει να εννοηθεί ότι βλέπει με καλό μάτι μια υποψηφιότητα Γκιουλ στις επικείμενες εκλογές.

«Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο. Θα συναντηθούμε με άλλους. Θα μιλήσουμε με κόμματα της αντιπολίτευσης. Και θα δούμε τον Αμπντουλάχ Γκιουλ, όταν υπάρξει η ευκαιρία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος ο Καραμολάογλου δήλωσε ότι δεν αιφνιδιάστηκε από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ούτε θορυβήθηκε. Η πρώτη φορά που έκανε αισθητή τη διακριτή πολιτική του παρουσία ο Γκιουλ, συνιδρυτής του κυβερνώντος ΑΚΡ και πρώην σύμμαχος του Ερντογάν, ήταν τον Δεκέμβριο του 2017, όταν εξέφρασε την ενόχλησή του για την πολιτική της κυβέρνησης και ειδικότερα για το προεδρικό διάταγμα που αμνήστευε όσους πολίτες αντιστάθηκαν στην απόπειρα πραξικοπήματος. Σε ένα προσεκτικό tweet του, ο Γκιουλ χαρακτήρισε το διάταγμα «ανησυχητικό» για να λάβει την απάντηση του Ερντογάν: «Ντροπή σου, δεν μοιραστήκαμε ένα σκοπό;».

Η φημολογία ότι θα μπορούσε να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές ενισχύεται από την εκτίμηση πως είναι ο μόνος που θα μπορούσε να νικήσει τον Ερντογάν σε ένα πιθανό δεύτερο γύρο. Και αυτό γιατί είναι ο μόνος που θα μπορούσε να προσελκύσει ταυτόχρονα τις ψήφους Κούρδων, αριστερών, εθνικιστών, αλλά και μερίδας του ΑΚΡ.Στον αντίποδα, οι επικριτές του αμφισβητούν ότι θα μπορούσε ο Γκιουλ να σώσει την τουρκική δημοκρατία από τα νύχια του Ερντογάν, αφού ελάχιστα έχει πράξει για να αναχαιτίσει τον αυταρχισμό του Τούρκου προέδρου. Σε κάθε περίπτωση, η 24η Ιουνίου θα είναι ιστορική ημέρα για την Τουρκία, καθώς το αξίωμα του πρωθυπουργού θα καταργηθεί και η εκτελεστική προεδρία θα πάρει την πλήρη μορφή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή