ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ουάσιγκτον με δύσκολο έργο ο Εμ. Μακρόν

24us_france_67

Τραμπ και Μακρόν αποκλίνουν σε επίπεδο ιδεών και πολιτικών όσο διαφέρουν στην ηλικία και το ταμπεραμέντο. Το γεγονός αυτό, όμως, δεν εμπόδισε τον Γάλλο ηγέτη να οικοδομήσει, στον ένα χρόνο της προεδρίας του, μια πραγματιστική σχέση με τον Αμερικανό ομόλογό του, όπως έδειξαν η επίσημη επίσκεψη Τραμπ στο Παρίσι τον περασμένο Ιούλιο και η συνεργασία των δύο χωρών στο πρόσφατο στρατιωτικό πλήγμα κατά της Συρίας. Από χθες το βράδυ, ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον από τον Ιανουάριο του 2017, όταν εγκαταστάθηκε στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Γάλλος πρόεδρος επωμίζεται, εκ μέρους όλων των Ευρωπαίων, τη δύσκολη αποστολή να μεταπείσει τον Αμερικανό ηγέτη σε δύο καίρια ζητήματα, που προκαλούν «κενά αέρος» στις διατλαντικές σχέσεις: το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τους δασμούς στο διεθνές εμπόριο.

Σφιχτό χρονοδιάγραμμα

Τα χρονικά περιθώρια, τουλάχιστον για το πρώτο ζήτημα, είναι πολύ σφιχτά. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι θα επαναφέρει τις αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης αν οι Ευρωπαίοι δεν διορθώσουν μέχρι τις 12 Μαΐου τα «τρομερά ελαττώματα» της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ιστορική συμφωνία που επετεύχθη επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα θα καταρρεύσει.

Τρία είναι τα «ελαττώματα» που θα ήθελε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Τραμπ: το γεγονός ότι η συμφωνία δεν αφορά και το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν, οι περιορισμοί κινήσεων στους διεθνείς επιθεωρητές και η άρση των δεσμεύσεων της Τεχεράνης μετά πάροδο δεκαετίας. Ωστόσο η ιρανική κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται την αναθεώρηση της συμφωνίας. «Είναι ή όλα ή τίποτα», διεμήνυσε την παραμονή της επίσκεψης Μακρόν ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ.

Επιπλέον, ο Γάλλος ηγέτης θα προσπαθήσει να πείσει τον Τραμπ να εξαιρέσει τους Ευρωπαίους από τους δασμούς που έχει εξαγγείλει στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, αλλά και να χαλαρώσει τις κυρώσεις στη Ρωσία. Την Παρασκευή, τη σκυτάλη θα παραλάβει η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, η οποία επίσης επισκέπτεται την Ουάσιγκτον.