Πέφτουν τα μποφόρ και τα ντεσιμπέλ στην Κορέα

Πέφτουν τα μποφόρ και τα ντεσιμπέλ στην Κορέα

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σημαντικές χειρονομίες καλής θελήσεως προχωρούν Πιονγιάνγκ και Σεούλ, στην τελική ευθεία για τη συνάντηση κορυφής των δύο κορεατικών κρατών, την ερχόμενη Παρασκευή.

Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα σταμάτησαν να ηχούν τα τεράστια μεγάφωνα στην παραμεθόριο ζώνη, με τα οποία η Νότια Κορέα μετέδιδε καθημερινά μουσική, πληροφορίες και προπαγανδιστικά μηνύματα στους βόρειους γείτονές της, στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου με το κομμουνιστικό καθεστώς της Πιονγιάνγκ. Είχε προηγηθεί, το περασμένο Σάββατο, η σημαντική ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι «παγώνει» τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές της και ότι καταργεί πεδίο πυρηνικών δοκιμών, προκειμένου να εξοικονομήσει πόρους για την οικονομική ανάπτυξη. Το μορατόριουμ της Βόρειας Κορέας δημιούργησε ευνοϊκή ατμόσφαιρα για τη συνάντηση του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζάε Ιν στο παραμεθόριο χωριό Πανμουτζόμ, την Παρασκευή. Τον Μάιο ή τον Ιούνιο προβλέπεται να διεξαχθεί η συνάντησή του Κιμ με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος καλωσόρισε την κίνηση της Πιονγιάνγκ, επεσήμανε όμως ότι υπάρχει ακόμη «πολύ μακρύς δρόμος» μέχρι τη συμφωνία, δεδομένου ότι το καθεστώς Κιμ δεν έχει δεσμευθεί για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου. Συγκρατημένη ήταν και η στάση της Κίνας. Η εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία», που εκφράζει τις απόψεις του Κομμουνιστικού Κόμματος, επισημαίνει ότι τα πυρηνικά όπλα «είναι ζωτικής σημασίας για την αίσθηση ασφάλειας της Πιονγιάνγκ. Αν είναι να καταστραφούν, θα χρειαστεί να της δοθούν ισχυρότατες εγγυήσεις ασφαλείας».

Στο μεταξύ, εκατοντάδες ακτιβιστές συγκρούστηκαν χθες με ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας στη Σεονγκζού της Νότιας Κορέας, όπου κατασκευάζεται βάση της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας. Οι διαδηλωτές αντιτίθενται στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα τους και υποστηρίζουν ότι η βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στα δύο κορεατικά κράτη καθιστά εντελώς αδικαιολόγητη την εν λόγω ασπίδα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή