ΚΟΣΜΟΣ

Οι δασμοί στο τραπέζι Τραμπ – Μέρκελ

Οι δασμοί στο τραπέζι Τραμπ – Μέρκελ

OΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Με λιγότερες αγκαλιές από αυτές που επιφύλαξε στον Γάλλο ομόλογό του Εμ. Μακρόν υποδέχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στην Ουάσιγκτον. Την αποκάλεσε «μια ξεχωριστή γυναίκα», τη συνεχάρη για την πρόσφατη εκλογή της και διέψευσε τις φήμες ότι η σχέση τους είναι ψυχρή. «Εχουμε μια πραγματικά υπέροχη σχέση. Για την ακρίβεια, είχαμε εξαρχής μια υπέροχη σχέση», είπε χαρακτηριστικά έπειτα από δύο σταυρωτά φιλιά. Λίγο πριν από τη συνάντηση ο Τραμπ έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter: «Ανυπομονώ να συναντήσω τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ σήμερα. Τόσα πολλά προς συζήτηση, σε τόσο λίγο χρόνο! Θα είναι καλό για τις δύο σπουδαίες χώρες μας!». Αναλυτές σχολίασαν, ωστόσο, ότι ο ίδιος επέλεξε να στριμώξει τη συνάντησή του με τη Μέρκελ σε ένα εικοσάλεπτο τετ α τετ, ένα γεύμα και μια κοινή συνέντευξη Τύπου λίγο πριν από το Σαββατοκύριακο, ενώ αφιέρωσε τρεις ολόκληρες ημέρες στον Μακρόν.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία αναχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης από το Βερολίνο, δεν φαινόταν να διατηρεί ψευδαισθήσεις στο θέμα της επιβολής αυστηρότερων τελωνειακών δασμών στις ευρωπαϊκές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Είχαν ήδη υπάρξει διαρροές από την αμερικανική κυβέρνηση που προεξοφλούσαν μη επέκταση του καθεστώτος εξαίρεσης της Ε.Ε. μετά την Πρωτομαγιά, αλλά η Μέρκελ αποφάσισε παρ’ όλα αυτά να μπει στο αεροπλάνο προς την Ουάσιγκτον. «Πρέπει να ξεκινήσουμε από τη βασική αρχή ότι οι τελωνειακοί δασμοί θα επιβληθούν την 1η Μαΐου», επισήμανε Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί, «θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε». Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος γνωστοποίησε τον Μάρτιο ότι θα επιβάλει δασμούς 25% επί των εισαγωγών χάλυβα και 10% επί των εισαγωγών αλουμινίου, κατηγορώντας τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ για άδικες πρακτικές. Η Ε.Ε. εξαιρέθηκε την τελευταία στιγμή, έως την 1η Μαΐου, ωστόσο ο Λάρι Κάντλοου, ο στενός σύμβουλος του Τραμπ επί οικονομικών θεμάτων, υπογράμμισε πως η Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσει σε «συναινέσεις» εάν θέλει να αποφύγει τους δασμούς.

Το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα με ένα χαρακτηριστικό εξώφυλλο που έδειχνε τον Τραμπ να βγάζει φωτιές, τον Μακρόν γεμάτο αυτοπεποίθηση να κρατάει πυροσβεστήρα και δίπλα του τη Μέρκελ να κάνει μια χαρακτηριστική γκριμάτσα αμηχανίας. Η λεζάντα είναι: «Ποιος θα σώσει τη Δύση; Διακυβεύονται η ελευθερία και η δημοκρατία. Ο Μακρόν χρειάζεται βοήθεια, αλλά η Γερμανία αποτυγχάνει». Πάντως, και τα αμερικανικά ΜΜΕ συμφώνησαν πως δεν είναι τυχαίο ότι Μακρόν και Μέρκελ επέλεξαν να μεταβούν στην Ουάσιγκτον την ίδια εβδομάδα. «Ναι, η Μέρκελ μπορεί να είναι η αντιδημοφιλής συνέχεια στην επιχείρηση γοητείας του Μακρόν, εκείνη που σηκώνει τα μανίκια για να γίνει η δουλειά. Οι κορυφαίοι ηγέτες της Ε.Ε. όμως είναι πιθανό να πραγματοποιούν μια καλοσχεδιασμένη ομαδική αποστολή για να κρατήσουν τον Τραμπ στο πλευρό τους», έγραψε το CNN στην ιστοσελίδα του.

Σχολιαστές προέβλεπαν ότι η επίσκεψη Μέρκελ θα μπορούσε δυνάμει να αποδειχθεί πιο παραγωγική από εκείνη του Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος επιχείρησε ανεπιτυχώς να αποτρέψει τον Τραμπ να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Ο ίδιος άλλωστε αναγνώρισε πως είναι πιθανό να το πράξει ο Αμερικανός πρόεδρος έως τις 12 Μαΐου, την ημερομηνία κατά την οποία η Ουάσιγκτον θα πρέπει να επικυρώσει εκ νέου τα συμφωνηθέντα με την Τεχεράνη. Πέρα από τη συμφωνία με το Ιράν και τους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου κάτω από τη Βαλτική που καταλήγει στη Γερμανία και οι αμυντικές δαπάνες του Βερολίνου είναι θέματα που διχάζουν Μέρκελ και Τραμπ και αναμενόταν να τεθούν κατά τις χθεσινές επαφές των δύο ηγετών.