Επιμένουν στη συμφωνία για το Ιρανικό

Επιμένουν στη συμφωνία για το Ιρανικό

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καταγγελίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, περί μυστικού προγράμματος του Ιράν για την κατασκευή πυρηνικών όπλων δεν προσκόμισαν τίποτα το ουσιαστικό σε αυτά που ήδη γνώριζε η διεθνής κοινότητα. Σε αυτό το συμπέρασμα συγκλίνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ακόμη και Ισραηλινοί πολιτικοί.

«Η εκπληκτική αντικατασκοπεία μας δεν εντόπισε ούτε μία χειροπιαστή ένδειξη», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ. «Ολα αυτά ήταν απλά μια μεγάλη βοήθεια στον Ντόναλντ Τραμπ ενόψει της απόφασης που θα λάβει στις 12 Μαΐου», προσέθεσε ο βετεράνος Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Μέχρι τις 12 Μαΐου, ο Αμερικανός πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει το Κογκρέσο κατά πόσον το Ιράν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που ανέλαβε βάσει της διεθνούς συμφωνίας του Ιουλίου του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Σε περίπτωση αρνητικής εισήγησης, οι ΗΠΑ θα επαναφέρουν κυρώσεις εις βάρος του Ιράν, κάτι που πιθανότατα θα οδηγήσει στην κατάρρευση της συμφωνίας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έδωσε το βράδυ της Δευτέρας μια επιμελώς σκηνοθετημένη θεατρική παράσταση, στο υπουργείο Αμυνας, στο Τελ Αβίβ. Μιλώντας σχεδόν αποκλειστικά στα αγγλικά, ο Νετανιάχου σήκωνε κουρτίνες που αποκάλυπταν ντοσιέ, CD, φωτογραφίες και βίντεο, υποστηρίζοντας ότι έπεσαν στα χέρια του Ισραήλ ύστερα από τολμηρή επιχείρηση της μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ, σε αποθήκη του ιρανικού υπουργείου Αμυνας.

Με ανακοίνωσή της, η ΙΑΕΑ δήλωσε ότι «δεν υπήρξαν αξιόπιστες ενδείξεις δραστηριοτήτων του Ιράν σχετικών με την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου μετά το 2009». Αλλωστε, ούτε ο ίδιος ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι η Τεχεράνη παραβίασε τους όρους της διεθνούς συμφωνίας που υπέγραψε το 2015. Η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι τα «ντοκουμέντα» που επικαλέστηκε ο Νετανιάχου δεν αμφισβητούν ότι η Τεχεράνη εφαρμόζει τη συμφωνία, υπέρ της διατήρησης της οποίας τάχθηκαν εκ νέου χθες Γαλλία και Βρετανία. Από την πλευρά του, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τον Νετανιάχου «διαβόητο ψεύτη» και τις καταγγελίες του «χιλιοειπωμένες, άχρηστες και επονείδιστες».

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα σημειώθηκαν νέα πυραυλικά πλήγματα στις επαρχίας της Χάμα και του Χαλεπίου, στη Συρία. Εικάζεται ότι επρόκειτο για επιχείρηση του Ισραήλ εναντίον ιρανικών δυνάμεων που μάχονται στο πλευρό του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Πάντως, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με χθεσινή του συνέντευξη στο CNN, διαβεβαίωσε ότι δεν επιθυμεί πόλεμο με το Ιράν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή