ΚΟΣΜΟΣ

Κάλπες άμεσα ζητεί ο Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία

Κάλπες άμεσα ζητεί ο Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία

ΡΩΜΗ. Εκλογές στις 24 Ιουνίου ζήτησε, χθες, το Κίνημα 5 Αστέρων στην Ιταλία, χαρακτηρίζοντας «προδότες του λαού» όσους συμφωνήσουν να μετάσχουν στην «προεδρική» κυβέρνηση που ενδέχεται να σχηματίσει ο πρόεδρος Ματαρέλα, με στόχο να καθυστερήσει την νέα προσφυγή στις κάλπες. Προετοιμαζόμενος για μια νέα εκλογική αναμέτρηση, ο ιδρυτής και «εγγυητής των αξιών» του κινήματος, Μπέπε Γκρίλο, ανέσυρε χθες τη ρητορική περί δημοψηφίσματος για τη θέση της χώρας στο ευρώ.

«Εφόσον είμαστε ένωση χωρών, πρέπει να μοιραζόμαστε. Υπάρχουν δύο οικονομίες, μία του Βορρά και μία του Νότου. Εμείς είμαστε στον Νότο, ως εκ τούτου έχω προτείνει δημοψήφισμα για την Ευρωζώνη. Θέλω να εκφραστεί ο ιταλικός λαός. Είναι σύμφωνος; Υπάρχει Σχέδιο Β; Χρειάζεται ή όχι να φύγουμε από την Ευρώπη;» είπε ο Γκρίλο σε συνέντευξη στο γαλλικό διαδικτυακό περιοδικό Putsch.

«Το γεγονός ότι ο Γκρίλο και τα 5 Αστέρια, τώρα που απέτυχε η προοπτική της κυβέρνησης και πλησιάζουν οι εκλογές, επιστρέφουν σε λαϊκιστικούς και εξτρεμιστικούς τόνους δείχνει ότι έπρεπε να είχαμε αποδεχθεί την πρόσκληση για διάλογο», σχολίασε ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοκρατικού Κόμματος, Ντάριο Φρανσεσκίνι.

«Επί δύο μήνες το έπαιζαν καλοί, θεσμικοί. Τώρα που είδαν ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα, ξέφυγαν», ήταν το σχόλιο του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, ο οποίος τυπικά έχει παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος αλλά ουσιαστικά εξακολουθεί να κινεί τα νήματα. Ο Ρέντσι δήλωσε υπερήφανος για το γεγονός ότι ο ίδιος τορπίλισε τη συνεννόηση Δημοκρατικού Κόμματος – Κινήματος 5 Αστέρων.

Σύμφωνα με την ανάλυση του υποψήφιου πρωθυπουργού των 5 Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, το κόμμα του Ρέντσι θα πληρώσει για τη στάση του στις επόμενες εκλογές. «Οι Ιταλοί ξέρουν καλά ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι μια μάχη ανάμεσα σ’ εμάς και στη Λέγκα. Θα την πληρώσουν τα κόμματα που εμποδίζουν τον σχηματισμό κυβέρνησης», είπε ο Ντι Μάιο. Οι τελευταίοι τέσσερις πρωθυπουργοί της Ιταλίας (Μόντι, Λέτα, Ρέντσι, Τζεντιλόνι) έχουν προκύψει από συμφωνίες μεταξύ κέντρων εξουσίας, όχι από εκλογές, ενώ η προοπτική ότι σύντομα θα υπάρξει και πέμπτος πρωθυπουργός στη σειρά αυτή χαρακτηρίζεται «διαστροφή της δημοκρατίας» από το Κίνημα 5 Αστέρων. Το Κίνημα, που ήρθε πρώτο σε ποσοστό στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου, υποστηρίζει ότι αν δημιουργηθεί «προεδρική» κυβέρνηση ή «κυβέρνηση εκεχειρίας» όπως λέγεται, θα μείνει για πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα από αυτό για το οποίο θα συγκροτηθεί. Σκοπός μιας τέτοιας κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Ματαρέλα, θα ήταν να καταρτίσει τον προϋπολογισμό του 2019 και να στείλει τα οικονομικά στοιχεία της Ιταλίας στις Βρυξέλλες.