Εψαχναν το χαμένο αεροσκάφος, βρήκαν ναυάγιο του 19ου αι.

Εψαχναν το χαμένο αεροσκάφος, βρήκαν ναυάγιο του 19ου αι.

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ακριβότερη αναζήτηση για χαμένο αεροσκάφος δεν έχει καταφέρει ακόμη να εντοπίσει την πτήση MH370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, αλλά έλυσε ένα βρετανικό ναυτικό μυστήριο που χρονολογείται πριν από 135 χρόνια.

Αυστραλοί αρχαιολόγοι αναγνώρισαν το ένα από τα δύο ναυάγια του 19ου αιώνα ως ένα σκάφος του εμπορικού ναυτικού που χάθηκε κατά τον πλου του από το Λίβερπουλ στη Βομβάη τον Ιούλιο του 1883.

Είναι κατά πάσα πιθανότητα το «West Ridge», μια μεταλλική βάρκα 73 μέτρων που χάθηκε μεταφέροντας άνθρακα στην Ινδία. Τίποτε δεν ακούστηκε έκτοτε σχετικά με το πλοίο ή το 28μελές πλήρωμά του, έως τον Δεκέμβριο του 2015 όταν ένας μηχανισμός σόναρ εντόπισε το ναυάγιο σε βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων στον νότιο Ινδικό Ωκεανό.

Αρχικά υπήρξε μεγάλος ενθουσιασμός στην ομάδα που ερευνούσε για τη χαμένη πτήση ΜΗ370. Το αεροσκάφος εξαφανίστηκε καθώς πετούσε από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο και η έρευνα γι’ αυτό έχει κοστίσει πενήντα εκατομμύρια λίρες. Τελικά οι φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας έδειξαν ότι πρόκειται για ένα ναυάγιο και όχι για το χαμένο αεροσκάφος.

Αγκυρες, παλιά μεταλλικά ελάσματα και το σχέδιο ενός σκαριού ήταν ορατά στον πυθμένα 914 χιλιόμετρα ανοικτά της δυτικής Αυστραλίας. Κάποια κομμάτια άνθρακα που βρίσκονταν γύρω από το πλοίο συνελέγησαν και αναλύθηκαν, επιτρέποντας στους Αυστραλούς επιστήμονες να το αναγνωρίσουν ως βρετανικό. Αυτό βοήθησε στο να βρεθεί ποιο τελικά ήταν το ναυάγιο. Το «West Ridge», το οποίο κατασκευάστηκε στη Γλασκώβη το 1869, μετέφερε βρετανικό κάρβουνο στην Ινδία και οι διαστάσεις του έμοιαζαν με αυτές του ναυαγίου. Το πλήρωμά του αποτελείτο από Βρετανούς, Σκωτσέζους, Νορβηγούς, Σουηδούς, Καναδούς και Ιρλανδούς ναυτικούς, ανάμεσα στους οποίους και ο ιδιοκτήτης του Τζον Αρθουρ από τα νησιά Σέτλαντ.

Κατοπινές εξετάσεις έδειξαν ότι το φορτίο αεριζόταν καλά και έτσι μια έκρηξη από τα αέρια που είχαν συγκεντρωθεί δεν ήταν η αιτία του ναυαγίου. Τώρα, Αυστραλοί επιστήμονες αμφισβητούν αυτή τη θεωρία και προσπαθούν να βρουν τι ήταν αυτό που έστειλε το πλοίο στον βυθό.

Ο Ρος Αντερσον, έφορος ενάλιας αρχαιολογίας στο Μουσείο της δυτικής Αυστραλίας, ο οποίος εντόπισε το ναυάγιο, δήλωσε: «Γύρω από το ναυάγιο βρίσκονται κομμάτια άνθρακα που είχαν βγει από το σκαρί προτού αυτό χτυπήσει στον πυθμένα. Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι μπορεί να συνέβη μια φονική έκρηξη, κάτι που ήταν συνηθισμένο με τις μεταφορές άνθρακα». Οι εκρήξεις ήταν μόνιμος φόβος για τα πλοία που μετέφεραν φορτία άνθρακα.

Επίσης υπάρχουν αντικρουόμενες θεωρίες σχετικά με το γιατί το ναυάγιο του «West Ridge» βρέθηκε ανατολικά της συνηθισμένης γραμμής πλεύσης για τη Βομβάη. Μια θεωρία υποδεικνύει ότι είχαν σπάσει τα ιστία του και έτρεχε να προλάβει να μπει στον λιμένα της δυτικής Αυστραλίας. Σύμφωνα με τη δεύτερη θεωρία, στο πλοίο είχε ξεσπάσει πυρκαγιά και παρασυρόταν από τα ρεύματα, με ή χωρίς το πλήρωμά του μέχρι που βυθίστηκε.

Οι Αυστραλοί επιστήμονες δεν κατάφεραν να αναγνωρίσουν ένα δεύτερο ναυάγιο που βρέθηκε 13,4 χιλιόμετρα από το «West Ridge».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή