Αποσύρονται οι ΗΠΑ από τη συμφωνία με Ιράν

Αποσύρονται οι ΗΠΑ από τη συμφωνία με Ιράν

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το είπε και το έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ. Τέσσερις ημέρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία που προβλεπόταν από το Κογκρέσο, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσύρει τη χώρα του από την ιστορική διεθνή συμφωνία του 2015 για τον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Σε διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά «καταστροφική» τη συμφωνία που επετεύχθη επί του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα, και προανήγγειλε επαναφορά, ενδεχομένως δε και επαύξηση των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν. Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την Ισλαμική Δημοκρατία «το πρώτο, σε παγκόσμια κλίμακα, κράτος-υποστηρικτή της τρομοκρατίας», αν και προσέθεσε ότι είναι πρόθυμος να εμπλακεί σε διάλογο για μια νέα, καλύτερη συμφωνία με τους ηγέτες του Ιράν «όταν και εκείνοι θα είναι έτοιμοι». Ως επιβεβαίωση των καλών του προθέσεων, ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο βρίσκεται εν πτήσει προς τη Βόρεια Κορέα για να ετοιμάσει την προγραμματισμένη συνάντηση κορυφής του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, με βασικό αντικείμενο την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.

Λίγα λεπτά αφότου ο Τραμπ είχε τελειώσει το διάγγελμά του στην Ουάσιγκτον, ήρθε η απάντηση του Ιρανού ομολόγου του από την Τεχεράνη. Ο Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι η χώρα του θα παραμείνει προς το παρόν στη συμφωνία του 2015, εφόσον οι άλλες πλευρές (δηλαδή οι Ευρωπαίοι και ο ΟΗΕ) εξακολουθήσουν να την εφαρμόζουν. Δεν απέκλεισε, όμως, το ενδεχόμενο να επιστρέψει το Ιράν στον εμπλουτισμό ουρανίου και μάλιστα σε μεγαλύτερη έκταση από την προ του 2015 περίοδο, εφόσον οι προσπάθειες διάσωσης της συμφωνίας αποδειχθούν ατελέσφορες.

Με κοινή τους δήλωση, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας, Εμανουέλ Μακρόν, Τερέζα Μέι και Αγκελα Μέρκελ, αποδοκίμασαν την απόφαση Τραμπ και τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης εφαρμογής τής συμφωνίας. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Αντίθετα, υπέρ της επιλογής Τραμπ τάχθηκαν το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία.

Τις ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή μετά την απόφαση Τραμπ ενίσχυσε η χθεσινοβραδινή είδηση, σύμφωνα με την οποία ο ισραηλινός στρατός έλαβε έκτακτα μέτρα επιφυλακής, κάνοντας λόγο για «ασυνήθιστες κινήσεις» ιρανικών στρατιωτικών μονάδων που βρίσκονται στη Συρία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή